СТАНДАРД life

ССК

ЕКОНОМИЈА

Претпријатија од ССК во посета на индустриската зона во Куманово

Во креирање и имплементација на економските политики важен акцент треба да се стави на рамномерниот економски развој, кој ќе донесе подобри услови за живот и...
ЕКОНОМИЈА

ССК: Посебен фонд за опоравување на женското претприемништво

Влатко Зорба
Женското претприемништво може да даде значен придонес во поттикнување и развој на претприемништвото и економијата воопшто, но за таа цел неопходна е вистинска поддршка за...
ЕКОНОМИЈА

Арсовска: Поддршката за исплатата на платите навистина даде добри резултати

Влатко Зорба
Претседателката на Сојузот на стопански комори, Данела Арсовска во „Топ Тема“ изјави дека мерката за поддршка на плати покажала добри резултати кај компаниите кои ја...
ЕКОНОМИЈА

Азески: Сакаме да имаме туризам, а енергијата ја насочуваме на погрешна страна

Влатко Зорба
Сакаме да имаме туризам, а енергијата ја насочуваме на погрешна страна, пишува во својата редовна колумна претседателот на Стопанската комора, Бранко Азески. „За да имаме...
ЕКОНОМИЈА

ТУК: Континуирана финансиска поддршка за опстанок на туристичкиот сектор

Влатко Зорба
Лиценцираните туристички агенции и водичи се со крајно лимитирана деловна активност и се соочуваат со бројни предизвици и голема неизвесност. Туристичко-угостителската комора на Македонија апелира...
ЕКОНОМИЈА

Националната платформа за женско претприемништво ќе делува за одржлив економски раст

Влатко Зорба
Националната платформа за женско претпримништво, финансиран од ИПА Програмата (Програма за претпристапна помош) на Европската Унија за Граѓанско општество и медиуми, ќе ги интензивира дијалогот,...
ЕКОНОМИЈА

Протоколи за работи и континуирана финансиска поддршка за спас на угостителството

Влатко Зорба
Финансиската помош која се обезбедува за поддршка на реалниот сектор да има континуитет, како и да се обезбедат протоколи за работа за сите дејности кои...
ЕКОНОМИЈА

Рибароски избран за претседател на Комората на друштва за геодетски работи

Влатко Зорба
На редовно годишно собрание, делегатите го избраа Никола Рибароски за претседател на Комората на друштва за геодетски работи. По изборот тој истакна дека ќе ги...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Арсовска: Излезот од кризата ќе се случи побрзо доколку одлуките на институциите одговараат на потребите на граѓаните и стопанството

Влатко Зорба
Бараните мерки за економски спас се базираат на реалните потреби на стопанството кое се соочува со голем број предизвици. Важно е да се зачуваат работните...
ЕКОНОМИЈА

Комората на сметководители бара пролонгирање на роковите за поднесување на годишни сметки и финансиски извештаи

Влатко Зорба
Пролонгирање на роковите за поднесување на годишни сметки и финансиски извештаи преку законски измени на Законот за трговски друштва со цел подобрување на квалитетот на...