Таг : Економија

Компании и пазар

Лагард: Пандемијата длабоко ќе ја смени светската економија

Влатко Зорба
Пандемијата од коронавирус и економската криза како последица на тоа длабоко ќе ја сменат светската економија, рече Кристин Лагард, директор на Европската централна банка. Таа...
Компании и пазар

Ангеловска: Домашната платежна картичка е инјекција од 28 милиони евра за домашното стопанство

Влатко Зорба
Домашната платежна картичка е инјекција од 28 милиони евра за домашното стопанство. Покрај поддршката кон граѓаните, оваа мерка ќе дејствува како катализатор на економската активност...
Компании и пазар

Ангеловска: Со купување домашни производи даваме поддршка на домашната економија и зачувуваме работни места

Влатко Зорба
Купувањето на домашните производи и летувањето во земјата не треба да се однесува само на корисниците на домашните платежни картички и ваучерите, туку треба да...
ЕКОНОМИЈА

Бектеши: Финансиска поддршка за компании кои беа храбри и инвестираа во време на коронакризата

Во изминатите три месеци од кога почна пандемијата со коронавирусот КОВИД – 19 до денеска преку различни мерки обезбедивме поддршка за економијата и за граѓаните...
ЕКОНОМИЈА

Италијански план: Како да се „лансира“ проблематичната економија

Stefanija Kuzmanovska
Владата на италијанскиот премиер Џузепе Конте свика претставници на различни фактори на реалната економија, институции, работодавци, синдикати, економисти, политичари, со цел да разговараат во десетдневни...
Компании и пазар

Анкета: 70 отсто од граѓаните сметаат дека е потребно отворање на економијата за враќање на работните процеси

Влатко Зорба
Вкупно 88 отсто од граѓаните сметаат дека земјава ќе навлезе во економска криза поради состојбата со коронавирусот. Според нив, најпогоден сектор од кризата е угостителството...
ЕКОНОМИЈА

Бектеши: Финансиска помош од 20 милиони евра за фирмите кои ќе влезат во инвестиција за време на кризата

На приватните компании кои продолжиле да работат за време на коронавирусот и да инвестираат во нивниот раст и развој, подобрување на конкурентноста и модернизација на...
ЕКОНОМИЈА

С.Македонија на 41. место во светот според економските слободи

Северна Македонија е рангирана на 41 место во светот на листата на Глобалните економски слободи во 2020 година изработена од Фондацијата „Херитиџ“, со седиште во...
ЕКОНОМИЈА

Македонија последна во регионот според помошта во економијата

Влатко Зорба
Најмногу пари во апсолутен износ за спас на економијата издвоија САД. Но, кога пакетот помош се мери во однос на големината на националните економии, прва...