СТАНДАРД life

ДДВ

ЕКОНОМИЈА

Граѓаните нема да имаат бенефит од намалувањето на ДДВ-то на електричната енергија

Влатко Зорба
Граѓаните да не очекуваат бенефит од намалувањето на ДДВ-то за електричната енергија  од 18 на 5% вели даночниот експерт Славко Лазовски. Иако намалувањето на даноците...
ЕКОНОМИЈА

Намалувањето на ДДВ на струјата ќе значи 28 до 29 милиони евра помалку во Буџетот

Влатко Зорба
Регулаторната комисија за енергетика минатата година во јули даде предлог за намалување на ДДВ на електрична енергија од 18 на 5 проценти, за што Владата...
ЕКОНОМИЈА

Заев: Наплатата на ДДВ е повисока за 54% во однос на април 2020 година

Влатко Зорба
„Имаме позитивни сигнали дека економијата заздравува, а за тоа се потврда позитивните тековни економски движења и тоа: високиот раст на извозот, растот на трговијата, зголемениот...
ЕКОНОМИЈА

Бесими најави зголемување на ДДВ и на персонален данок

Влатко Зорба
Министерот за финансии, Фатмир Бесими во емисијата „Економски магазин“ на „Алсат“ изјави дека Владата има план за зголемување на даноците, вклучително и ДДВ во, но...
ЕКОНОМИЈА

Дали нотарските услуги треба да се вратат во режимот на ДДВ?

Влатко Зорба
Повеќе од 20 години прометот на нотарските услуги не е предмет на оданочување со ДДВ. Оправданоста на одлуката донесена од Уставниот суд во ноември 2000...
ЕКОНОМИЈА

Рокот за поднесување на ДДВ продолжен до 29 јануари

Stefanija Kuzmanovska
Од УЈП ги известуваат даночните обврзници и сметководителите дека рокот за поднесување на образецот ДДВ-04 за даночниот период од 01.10.2020-31.12.2020 и 01.12.2020 -31.12.2020 се продолжува...
ЕКОНОМИЈА

Речиси 500 милиони денари ќе легнат на сметките на граѓаните по основ на поврат на ДДВ

Влатко Зорба
Речиси 500 милиони денари овој месец ќе легнат на сметките на граѓаните по основ на поврат на ДДВ, врз основа на скенирање сметки преку МојДДВ...
ЕКОНОМИЈА

Од први јануари, од 18 на 10 отсто ќе се намали ДДВ на храна и пијалоци во кафулиња

Берта Китинска
Храната и пијалоците кои се служат во ресторани и кафулиња ќе се даночат по нова повластена стапка. Повластена даночна стапка од 10%, ќе почне да...
ЕКОНОМИЈА

Следува „Викенд без ДДВ“: Повратот на целиот платен ДДВ ќе биде вратен на сметките на граѓаните

Берта Китинска
Во најавениот „Викенд без ДДВ“ кој ќе се спроведе на 10, 11 и 12 октомври, граѓаните ќе може да купат домашни производи и услуги до...