Стандард
ЕКОНОМИЈА

Намалувањето на ДДВ на струјата ќе значи 28 до 29 милиони евра помалку во Буџетот

Регулаторната комисија за енергетика минатата година во јули даде предлог за намалување на ДДВ на електрична енергија од 18 на 5 проценти, за што Владата даде позитивно мислење.

За предлогот на РКЕ, премиерот Заев кажа дека е вреден за разгледување, но остави простор за анализа, со цел да се видат економските параметри од ваквата мерка, особено во време на пандемија.

„Секако е вредно за разгледување, при што мораме да водиме грижа каков тоа импакт ќе има на севкупното обезбедување на доволни ресурси за економијата“, кажа Заев.

Пресметките на РКЕ, покажуваат дека ваквата мерка ќе значи 28 до 29 милиони евра помалку во Буџетот на Република Северна Македонија.

Поврзани вести

Пауновски: Министерството за финансии го одби барањето за вработување на 20 инспектори

Влатко Зорба

МФ: Интересот на граѓаните за проектот „Купи куќа, купи стан” е голем

Влатко Зорба

Ќе се изработува Стратегија за унапредување на човечкиот капитал во соработка со Светска банка

Влатко Зорба