Стандард
ЕКОНОМИЈА

Речиси 500 милиони денари ќе легнат на сметките на граѓаните по основ на поврат на ДДВ

Речиси 500 милиони денари овој месец ќе легнат на сметките на граѓаните по основ на поврат на ДДВ, врз основа на скенирање сметки преку МојДДВ во текот на третото тримесечје и за време на мерката Викенд без ДДВ што се реализираше на 10, 11 и 12 октомври, како дел од четвртиот пакет антикризни мерки.

За третото тримесечје повратот е 430 милиони денари, додека од Викендот без ДДВ нешто над 63 милиони денари.

Од УЈП додаваат дека во текот на ова трето тримесечје во месеци јули, август и септември 2020 остварен е промет од 29,8 милијарди денари, од кои прометот од македонски производи изнесува 7,8 милијарди денари, а прометот од останати производи изнесува 21,9 милијарди денари.

Поврзани вести

УЈП, МОН, ФЗО ќе изработат листи на сите граѓани кои ќе добијат платежни картички

Одлуката на НБРМ за стечај на банката има политичка заднина, тврди Костовски

Берта Китинска

Се разгледува петтиот пакет мерки: Следи нова поддршка за граѓаните и фирмите

Берта Китинска