Стандард

МФ

ЕКОНОМИЈА

Бесими: Инвестициите во развојот на човечкиот капитал се од исклучителна важност за напредокот на економијата

Влатко Зорба
Инвестициите во развојот на човечкиот капитал се од исклучителна важност за напредокот на државата, а особено во секторите образование, здравство и социјална заштита. Како земјите...
ЕКОНОМИЈА

МФ: Поголема финансиска писменост – подобри финансиски одлуки и економски развој

Влатко Зорба
Подобрувањето на финансиската едукација е од големо значење за економскиот развој на една земја, бидејќи колку финансиски пописмено е населението – толку подобри финансиски одлуки...
ЕКОНОМИЈА

МФ демантира: Нема да се зголеми ДДВ-то и персоналниот данок

Влатко Зорба
Откако министерот за финансии, Фатмир Бесими синоќа изјави дека Владата има план за зголемување на даноците, вклучително и ДДВ, но и персоналниот данок, денес Министерството...
ЕКОНОМИЈА

Бесими: МФ ќе основа Академија за јавни финансии

Влатко Зорба
Во состав на Министерството за финансии ќе се основа Академија за јавни финансии. Ова беше најавено на денешниот настан по повод промоцијата на твининг проектот...
ЕКОНОМИЈА

Бесими на средба со Асоцијацијата на странски компании со технолошки напредно производство при Советот на странски инвеститори

Влатко Зорба
Mинистерот за финансии, Фатмир Бесими, одржа средба со претставници на компаниите-членки на Асоцијацијата на странски компании со технолошки напредно производство при Советот на странски инвеститори,...
ЕКОНОМИЈА

Нов Закон за платежни услуги и платни системи: Финтек, нови услуги и финансиска инклузија на ранливите категории

Влатко Зорба
Новиот Закон за платежни услуги и платни системи, којшто од денеска е поставен за јавна консултација на Единствениот национален регистар за прописи – ЕНЕР, ќе...
ЕКОНОМИЈА

МФ ќе овозможи на дневна основа да се следат приходите и расходите на буџетот

Влатко Зорба
Министерството за финансии подготвува техничка можност на дневна основа да се следат буџетските приходи и расходи, соопшти денеска на прес-конференција министерот Фатмир Бесими. -Во името...
ЕКОНОМИЈА

Бесими: Интензивно работиме на воведување на Интегрираниот информациски систем за управување со јавните финанси

Влатко Зорба
„Министерството за финансии интензивно работи на подготовка на проектот за воведување Интегриран информациски систем за управување со јавните финансии (IFMIS), и истиот очекуваме да биде...
ЕКОНОМИЈА

3 клучни структурни предизвици кои треба да се надминат за да се поттикне конкурентноста и инклузивниот раст во земјава

Влатко Зорба
По повод Програмата за економски реформи 2021-2023 година, која се достави до ЕК на 29 јануари 2021 година и која има за цел преку конкретни...
ЕКОНОМИЈА

Издадена Деветнаесеттата емисија обврзници за денационализација

Влатко Зорба
Државата ја емитуваше Деветнаесетта емисија обврзници за денационализација во вкупен износ од 11,5 милиони евра, со која ќе се обесштетат сите со правосилни решенија за...
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!