СТАНДАРД life

Буџет

ЕКОНОМИЈА

Влада: Усвоена информацијата за извршување на Буџетот во првиот квартал

Влатко Зорба
Владата на Република Северна Македонија на денешната 62 седница, која се совпадна со 29-тата годишнина од усвојувањето на првиот Буџет на независна Република Македонија во...
ЕКОНОМИЈА

МФ ќе овозможи на дневна основа да се следат приходите и расходите на буџетот

Влатко Зорба
Министерството за финансии подготвува техничка можност на дневна основа да се следат буџетските приходи и расходи, соопшти денеска на прес-конференција министерот Фатмир Бесими. -Во името...
КОМПАНИИ

Дефицитот на американскиот буџет е 163 милијарди долари

Влатко Зорба
Јануарскиот дефицит на американскиот федерален буџет изнесува рекордни 163 милијарди долари, што е за дури 130 милијарди повеќе од дефицитот од првиот месец минатата година,...
ЕКОНОМИЈА

Бислимоски: Буџетот на РКЕ да се намали за 8%, непредвидените расходи се анулирани во целост

Влатко Зорба
Бараме да ни се намали буџетот за осум проценти. Непредвидените расходи се анулирани во целост, од планираното до реализираното за 2020-та, а за 2021-ва се...
ЕКОНОМИЈА

ДЗР: Најмалку 3.3 милиони евра се наплатени, а не се уплатени во Буџетот од Јавните комунални претпријатија

Влатко Зорба
Државниот завод за ревизија изврши ревизија на спроведувањето на дадените препораки содржани во Конечниот ревизорски извештај за извршена ревизија на успешност од 2019 година, на...
ЕКОНОМИЈА

Донесена Програмата за економски реформи 2021 – 2023

Влатко Зорба
На денешната седница Владата ја донесе и Програмата за економски реформи 2021 – 2023 година, која како обврска е и дел од реформите согласно евроинтеграцискиот...
КОМПАНИИ

Пандемијата отвори дупка од 21,7 милијарди евра во грчкиот буџет

Влатко Зорба
Изминатата 2020 година, обележана со пандемија на коронавирус, отвори дупка од 21,7 милијарди евра во грчкиот буџет. Како резултат на блокадата на економијата, првичните планови...
ЕКОНОМИЈА

Домаќинствата во Македонија третина од буџетот трошат за храна и безалкохолни пијалаци

Влатко Зорба
Во финалната потрошувачкана домаќинствата во земјава, во текот на 2018-та година, најголемо учество (31,5%) имаат храната и безалкохолните пијалаци, покажуваат податоците на Државниот завод за...
ЕКОНОМИЈА

Над 4 милијарди евра ќе троши државава в година

Берта Китинска
Вчеравечер половина час пред полноќ во Собранието беше изгласан Буџетот за 2021 година. Мнозинството успеа да се обезбеди во салата во време на гласањето присуствуваат...