СТАНДАРД life

ЕУ

ТЕХНОЛОГИЈА

ЕУ ќе формира заедничката сајбер единица за справување со зголемениот онлајн криминал

Stefanija Kuzmanovska
Европската комисија ги објави плановите за формирање на „Заедничка сајбер единица“ за справување со зголемениот број сериозни сајбер инциденти што влијаат врз јавните служби и...
ТЕХНОЛОГИЈА

ЕУ воведува задолжителен АИ систем за нови автомобили? Сами ќе забавуваат ако се надмине брзината

Влатко Зорба
ЕВРОПСКАТА КОМИСИЈА (ЕК) размислува да воведе одредба со која се бара нови модели на возила да се продаваат со вграден информативен систем за брзина. Intelligent...
ЕКОНОМИЈА

ЕБОР и ЕУ во поддршка на малите бизниси во С. Македонија

Влатко Зорба
Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) продолжува со поддршката од Програмата за конкурентност на МСП во Северна Македонија обезбедувајќи кредит во износ од €1...
КОМПАНИИ

ЕУ подготвена да разговара за укинување на патентите за вакцини

Европската унија е подготвена да разговара за американскиот предлог за укинување на правата на интелектуална сопственост на вакцината против „Ковид-19“, како дел од напорите што...
КОМПАНИИ

Хан: Време е да се ревидираат правилата за јавен долг

Европскиот комесар за буџет, Јоханес Хан повика на јасно пофлексибилни правила за високо задолжените земји по завршувањето на пандемијата на коронавирусот. „Целите на фискалната политика...
КОМПАНИИ

Тужба против Apple за злоупотреба на доминантната позиција

Влатко Зорба
Регулаторната агенција на ЕУ го тужи американски Apple за злоупотреба на својата доминантна позиција на пазарот за музички стриминг со примена на ограничувачки правила. Ова...
КОМПАНИИ

Како ЕУ го финансира своето опоравување од пандемијата?

Влатко Зорба
За да им помогне на земјите-членки да ги повратат своите економии од ефектите од пандемијата на коронавирусот, ЕУ воведе продажба на обврзници во милијарда евра,...
КОМПАНИИ

Сајбер безбедноста во ЕУ: Дали постои европски начин?

Влатко Зорба
Воведувањето на 5G системите во ЕУ стана прашање на сајбер безбедноста, а земјите-членки избираат различни начини. Зошто сајбер безбедноста е важна за ЕУ и како...
ЕКОНОМИЈА

ИДУЕП: ЕУ ја поддржува дигиталната трансформација на земјите од Западен Балкан

Влатко Зорба
Еден од четирите приоритети на Економскиот и инвестициски план за Западен Балкан (ЕИП) ќе биде поддршка на дигиталната трансформација на Западен Балкан и зајакнување на...