СТАНДАРД life

Криминал

ТЕХНОЛОГИЈА

ЕУ ќе формира заедничката сајбер единица за справување со зголемениот онлајн криминал

Stefanija Kuzmanovska
Европската комисија ги објави плановите за формирање на „Заедничка сајбер единица“ за справување со зголемениот број сериозни сајбер инциденти што влијаат врз јавните служби и...
КОМПАНИИ

OpenLux: Луксембург е даночен рај за ултрабогатите, но и за криминалците

Влатко Зорба
Даночната политика на Луксембург повторно предизвика забуна. Истрагата на OpenLux провери 140.000 активни компании, фондови и фондации регистрирани во Луксембург и откри бројни контроверзни врски....
КРИПТОВАЛУТИ

Значително помалку криминал поврзан со криптовалути забележан минатата година (инфографик)

Влатко Зорба
Иако пандемијата на коронавирус ја одбележа 2020 година и значително влијаеше на многу пазари и економии во скоро сите земји во светот, таа имаше прилично...
ЕКОНОМИЈА

Тасева: Легализација на капиталот покажува дека некаде има скриени „пари под перница“

Берта Китинска
Докторирав во 2002 година на темата перење пари и постојао се залагам за ефективен систем за перење на пари и од тука е и мојот...