СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Значително помалку криминал поврзан со криптовалути забележан минатата година (инфографик)

Иако пандемијата на коронавирус ја одбележа 2020 година и значително влијаеше на многу пазари и економии во скоро сите земји во светот, таа имаше прилично позитивен ефект врз криптовалутите.

Биткоинот, особено кон крајот на годината, започна да ги руши претходно поставените рекорди на цени и како таков, прегреениот пазар на криптовалути е привлечен за оние кои би можеле да се обидат да заработат пари „на црно“.

Сепак, и покрај зголемената побарувачка за криптовалути и зголемениот обем на светска трговија со нив, 2020 година не донесе зголемување на нелегалните активности – напротив.

Извештајот за Chainalysis наречен 2021 Crypto Crime Report, кој ќе биде објавен во целост во февруари годинава, покажува интересен тренд на прелиминарните резултати. Имено, во текот на минатата година, во светот имаше помалку криминални активности поврзани со криптовалути отколку во 2019 година – иако нешто повеќе отколку во претходните години.

Повеќе сообраќај, помалку криминал

Пред да ги разгледаме подетално резултатите од оваа анализа, мора да го споменеме и фактот дека во 2020 година, прометот на криптовалути во светот беше три пати поголем од претходната година. Затоа, податоците за сомнителните активности мора да се анализираат во ова светло.

Во текот на 2019 година, учеството на трансакциите со криптовалути поврзани со разни измами, кражби, финансирање тероризам, заработка од рансомвер и други нелегални активности беше 2,1% или апсолутно 21,4 милијарди долари. Минатата година, и покрај тројно зголемување на вкупниот износ на трансакции, нелегалната активност во криптовалути беше само 0,34%, или околу 10 милијарди долари.

Рансомверот е во пораст

Од оваа сума, најголем удел паѓа на трансакции поврзани со разни крипто-измами. По нив следуваат криптовалути разменети на темни веб-пазари, додека помал удел паѓа на украдени криптовалути и плаќања поврзани со откуп во рансомвер напади. Август 2020 година беше најактивен по ова прашање. Во тоа време, се разменија нешто повеќе од 600 милиони долари во криптовалути во светот на сопствениците, сето тоа како резултат на некои измами и други криминални дела.

Уцените со кампањи со малициозни програми за рансомвер ја одбележаа 2020 година. Иако минатата година на криминалците им беа исплатени откуп од околу 350 милиони долари за заклучени податоци, таа сума беше за дури 311% поголема од година порано. Аналитичарите на Chainalysis велат дека една од причините за ова е зголемената појава на луѓе кои работат од дома, односно дека тие не се заштитени во рамките на нивните организациски мрежи, т.е. на домашни компјутери и во приватно опкружување тие се поранливи на овој вид напади.

Поврзани вести

Вкупната заклучена вредност во DeFi достигна 35,8 милијарди долари

Влатко Зорба

Жители на Шенжен ќе добијат дигитален јуан како дел од лотарија

Влатко Зорба

Етереум е нов хит на пазарот на криптовалути, еве зошто

Влатко Зорба