СТАНДАРД life

Рансомвер

ТЕХНОЛОГИЈА

Рансомвер напад: Хакери бараат 50 милиони долари од Apple

Влатко Зорба
Apple е уценет со 50 милиони долари во последниот рансомвер напад, што се должи на кражбата на голем број инженерски и производствени шеми на сегашните...
КРИПТОВАЛУТИ

Значително помалку криминал поврзан со криптовалути забележан минатата година (инфографик)

Влатко Зорба
Иако пандемијата на коронавирус ја одбележа 2020 година и значително влијаеше на многу пазари и економии во скоро сите земји во светот, таа имаше прилично...
ТЕХНОЛОГИЈА

Откуп и изнуда: „Рансомверот“ може да стане уште подеструктивен

Влатко Зорба
Кибер нападите со криптирање и изнудување се една од најголемите закани за бизнисот денес. Организација, што станува жртва на напад со „рансомвер“ (користејќи малициозен софтвер...