Стандард

препорачуваме

ПРЕТПРИЕМАЧ

Димоски: Сегашното ниво на цени може да претрпи натамошни промени, за жал во нагорна линија

Влатко Зорба
Ценовните шокови не само што бргу нема да се стабилизираат, туку и ќе добивааат на сила. Во исклучително деталната анализа на причините поради кои поскапуваат...
ЕКОНОМИЈА

Граѓаните нема да имаат бенефит од намалувањето на ДДВ-то на електричната енергија

Влатко Зорба
Граѓаните да не очекуваат бенефит од намалувањето на ДДВ-то за електричната енергија  од 18 на 5% вели даночниот експерт Славко Лазовски. Иако намалувањето на даноците...
ЕКОНОМИЈА

„Македонското образование во моментов создава само непродуктивен кадар“

Влатко Зорба
За да можеме да направиме каков и да било реформски чекор во обезбедувањето квалитетен кадар согласно потребите на компаниите, потребно е учество на сите општествени...
АНАЛИЗИ

Страшниот дух на инфлацијата кружи низ светот, ќе мора да се навикнеме на порастот на цените

Влатко Зорба
Не е изненадувачки ако цените ненадејно растат по закрепнувањето на економијата по пандемијата, но ако на тоа се додадат „бесплатни пари“ и големи државни пакети...
ЕКОНОМИЈА

„Банкар“: Инфраструктурата ги попречува врските на Бугарија со С. Македонија

Влатко Зорба
Нурнати во политичко-историските дебати во билатералните односи меѓу Бугарија и Република Северна Македонија, ни недостасува другиот многу важен дел од нашите односи – инфраструктурата, трговијата...
ЕКОНОМИЈА

Една од најголемите светски компании за недвижности Ре/Макс започнува со работа на македонскиот пазар

Влатко Зорба
За време на службената посета на Швајцарската конфедерација, потпретседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции,...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Трајкоска: Да се воведе еколошка такса во услови кога стопанството заживува во пандемијата од Ковид-19 не е добар потег

Влатко Зорба
Да се воведе еколошка такса во услови кога стопанството заживува во пандемијата од Ковид-19 не е добар потег и  индиректно ќе предизвика зголемување на цените...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Симуновски, експерт за криптовалути: Физичките фиат валути ќе исчезнат за 15 години

Влатко Зорба
Сигурен сум дека физичките фиат валути ќе исчезнат за 15тина години, фиат валутите ќе бидат дигитализирани, а криптовалутите заедно со блокчејнот  ќе останат во иднината...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Пљаковска-Аспровска: 82% повеќе трансакции кај виртуелните ПОС терминали во првиот квартал од 2021 година во однос на лани

Влатко Зорба
Промените во навиките на купувачите кои под влијание на пандемијата се  насочија кон online купувањето се одлучувачки фактор за порастот од  дури една третина  на...
ЕКОНОМИЈА

Поповска: Дојдено е времето кога дел од поддржувачите на „загадувачки“ бизниси ќе се преориентираат кон зелените еколошки бизниси

Влатко Зорба
„Зелениот бран’’ кој ја преплави Европа, и очекуваните вртоглави суми пари за реализација на активностите од оваа област се само еден од аспектите од интервјуто...