Стандард
ЕКОНОМИЈА

Тасева: Легализација на капиталот покажува дека некаде има скриени „пари под перница“

Докторирав во 2002 година на темата перење пари и постојао се залагам за ефективен систем за перење на пари и од тука е и мојот интерес за нелегалните финансиски текови. Не ми е јасно од каде оваа иницијатива, од каде излегоа овие пари , зар во државата имаме црни пари некаде скриени под перница, вели  Слаѓана Тасева од „Транспаренси Интернешнл“ во Студио 10 на ТВ24 објаснувајќи ја легализацијата на капиталот во земјава.

„Во 2003 година се донесе законот за спречување перење пари, тогаш имаше недоверба во банкарскиот систем, тогаш беше аферата ТАТ. Главната поента е сега – од каде ова (легализација на капиталот), од каде сега има „пари под перница“. Треба некој да излезе и да го објасни процесот. Како може да имаме толку дела од висока корупција, не сум задоволна да живеам во криминална држава. Криминалците се посилни од се во оваа држава?“,  вели Тасева.

Поврзани вести

Поради помалата понуда, се очекува поскапување на јагнешкото за Велигден

Влатко Зорба

Банките бараат законски измени, ќе останат ли граѓаните без ветените 6.000 денари?

Берта Китинска

Оштетени штедачи: Случајот со кражбата преку „Феро Центар дооел“ е еден од типичните примери со доделени кредити од ограбената банка

Влатко Зорба