СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

OpenLux: Луксембург е даночен рај за ултрабогатите, но и за криминалците

Даночната политика на Луксембург повторно предизвика забуна. Истрагата на OpenLux провери 140.000 активни компании, фондови и фондации регистрирани во Луксембург и откри бројни контроверзни врски.

Новинарите од истражувачките медиуми, вклучително и Le Monde и Süddeutsche Zeitung, го издвоија Луксембург како даночен рај за ултрабогатите, како и за голем број криминалци и злосторници.

Меѓу компаниите регистрирани во Луксембург, 90% се во сопственост на нерезиденти. Новинарите открија голем број сопственици на деловни активности со сомнителна репутација, како што се дилер на оружје, шеф на руска мафија и луѓе поврзани со италијанската мафија „Ндрангета“.

Медиумите, исто така, објавија дека 15.000 инвестициски фондови се со седиште во Луксембург; тоа се средства кои инвестираат во акции, обврзници, недвижен имот и други средства во име на нивните сопственици. Регистрираните средства во Луксембург управуваат со средства вредни повеќе од 4,5 трилиони евра. Бидејќи сопственоста врз нив често се дисперзира, имињата на сопствениците на овие средства се скриени.

Како одговор, владата на Луксембург ги обвини медиумите за ширење неосновани обвинувања.

– Законодавството во Луксембург е целосно во согласност со европските и меѓународните регулативи, рекоа тие.

Луксембург се најде во центарот на даночната афера уште во 2014 година, кога медиумите открија особено поволни услови за компаниите кои ќе ја изберат оваа земја за даночна база. Скандалот доведе до неколку реформи, вклучително и закон од 2018 година, според кој државата отвори јавни записи и ги откри луѓето зад компаниите. Токму овие записи беа основа на новото новинарско истражување.

Европската комисија, исто така, одговори на наодите, велејќи дека ќе продолжи да ги зајакнува своите напори во оваа област.

„Ваквите истраги се важни податоци што доведуваат до промени, со откривање недостатоци во системот“, изјави портпаролката на Брисел, Марта Вицорек.

Поврзани вести

Две јахти во една: Чудо со пет палуби од 500 милиони долари (ВИДЕО)

msp-admin

Иднината на пензискиот систем е во приватните пензиски фондови

msp-admin

Huawei и ZTE и официјално прогласени за закана за американската безбедност

msp-admin