СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Како ЕУ го финансира своето опоравување од пандемијата?

За да им помогне на земјите-членки да ги повратат своите економии од ефектите од пандемијата на коронавирусот, ЕУ воведе продажба на обврзници во милијарда евра, пренесува „Euronews“.

Заштита на работните места во Европа

Се проценува дека од 1,5 до 2,5 милиони компании во Европа успеале да ги задржат вработените за време на пандемијата, благодарение на иницијативата на Европската комисија SURE, која ги поддржува владините програми. Во 18 земји кои добија SURE средства, тоа им помогна на 25 до 30 милиони работници да ја задржат својата работа за време на пандемијата, што беше целта на SURE. Според извештајот, следниот чекор е план за опоравување на ЕУ на следната генерација, што треба да биде претставен следната недела.

Како се финансираат пакетите за обновување на ЕУ?

Пакетите за опоравување EU SURE и NextGenerationEU им помагаат на земјите да градат поотпорни економии по пандемијата Ковид-19. За да ги финансира, Европската унија ќе издаде обврзници до 850 милијарди евра (900 милијарди евра по тековни цени) во следните пет години. Задолжувањето на европско ниво значи дека имаат корист сите економии на земјите од ЕУ.

Ова е прв пат ЕУ да се позајми во толку големи размери, што ја прави нов голем играч на пазарот на државни обврзници, а истовремено помага во поддршката на меѓународната позиција на еврото. Високиот кредитен рејтинг на ЕУ и можноста да се гарантира долг значи дека инвеститорите се побезбедни да купуваат обврзници на ЕУ. Тие вклучуваат социјални и зелени обврзници, што значи дека средствата служат за вистинска социјална или зелена цел и ќе бидат отплатени до 2058 година.

Како пакетите за опоравување им помагаат на бизнисите?

Според нив, Словенија е една од 18-те земји кои имаат корист од SURE финансирање со 1,1 милијарда евра вонредни заеми. Грег Јурковиќ се врати во родната Словенија во 2010 година откако живееше во САД, за да отвори две пицерии во главниот град Љубљана. Една година откако го отвори својот втор ресторан, Јурковиќ имаше 30 вработени, а кога имаше пандемија и по првото „заклучување“, неговите работници мораа да останат дома шест недели.

Јурковиќ сакал да го задржи својот персонал што е можно подолго.

„Поентата беше дека моравме да ги вработиме овие луѓе од различни причини. Што се случува ако овие луѓе бидат ослободени? Како да го одржуваме деловниот континуитет?“, изјави за „Euronews“ Грег Јурковиќ, извршен директор и главен готвач во „Pop’s Place“.

Интерес на инвеститори за обврзници на ЕУ

Водечкиот економист од еврозоната од „Ситигруп“, Гијом Мену објасни како продажбата на обврзници може да функционира.

„Очекуваме да можеме да вратиме две, три, четири евра за секое потрошено евро во рок од пет или десет години, во зависност од изборот на инвестиции“. Додаде дека споменатиот заем природно ќе се исплати со зголемен економски раст, но и со нови форми на оданочување што ЕУ ги разгледува во моментов.

Влијанието на еврото врз меѓународниот свет

Европскиот комесар за буџет, Јоханес Хан оцени дека влијанието на еврото врз меѓународниот свет ќе биде големо.

„Мислам дека ќе издадеме повеќе од 800 милијарди обврзници деноминирани во евра. Ова е волумен што никогаш порано го немавме и ова ќе има големо влијание врз улогата на еврото. Исто така, на пазарот на капитал ширум светот, еврото ќе се зајакне како вистинска алтернативна валута“, истакна Хан.

Посочи и дека еврото има многу силно економско и политичко влијание.

Поврзани вести

Алибаба очекува 15 милијарди долари од продажба на акции

msp-admin

Маск твитна дека „Тесла“ може да стане најголема компанија, па избриша

Влатко Зорба

Хрватска: Даночната управа инсталира чипови во кафематите

Влатко Зорба