СТАНДАРД life

Пандемија

ЕКОНОМИЈАКОМПАНИИ

Стопанска комора: Недостасуваат работници кои што ќе работат во ресторани и хотели

Според интерната анкета што ја спроведе Стопанската комора кај големите ресторански и хотелски капацитети кои се нејзини членки им недостига 50 проценти од потребниот кадар,...
ЕКОНОМИЈА

НУК: Македонските банки во време на пандемија од угостителите инкасирале повеќе од 10 милиони евра

„Годишните приходи во угостителската индустрија до периодот пред пандемијата надминаа осумстотини милиони евра. Половина од овие приходи беа остварени како извоз односно приходи од странски...
КОМПАНИИ

На секој втор човек во светот му се намалени приходите поради пандемијата

На секое второ лице во светот му се намалиле приходите поради пандемијата на коронавирусот, а луѓето во сиромашните земји се особено погодени со загуба на...
КОМПАНИИ

Како ЕУ го финансира своето опоравување од пандемијата?

Влатко Зорба
За да им помогне на земјите-членки да ги повратат своите економии од ефектите од пандемијата на коронавирусот, ЕУ воведе продажба на обврзници во милијарда евра,...
КОМПАНИИ

Десетте најголеми економии во светот пред пандемијата и сега

Влатко Зорба
Пандемијата Ковид-19 го разниша рангирањето на најголемите светски економии, туркајќи многу земји во најлоша економска рецесија во поновата историја. САД, Кина, Јапонија и Германија продолжуваат...
БИЗЛАЈФ

Пандемијата ја „збриша“ средната класа: Долгови и заеми повлекоа 150 милиони луѓе на дното

Влатко Зорба
Еден од економски најзначајните трендови во последните неколку децении е појавата на глобална средна класа. Очекувањата дека оваа група потрошувачи ќе продолжат да растат, бидејќи...
ЕКОНОМИЈА

Македонците потрошиле 229,5 милиони евра онлајн кон домашни и странски онлајн трговци

Влатко Зорба
Значителен раст во бројот и вредноста на реализирани онлајн трансакции е забележан во земјава од почетокот на панемијата, при што најзабележителен е кај трансакциите реализини...
ЕКОНОМИЈА

Истекува рокот за одложено плаќање на ратите на кредитите

Влатко Зорба
Утре истекува рокот за одложено плаќање на ратите на кредитите на физичките лица кои ги дадоа банките на одредени категории граѓаните погодени од ковид-кризата. Ново...
БИЗЛАЈФ

Лондон: Највисока стапка на смртност, како последица на пандемијата, забележана кај возачите на автобуси

Влатко Зорба
Иако повеќето би помислиле на лекарите прво, кога станува збор за највисоко ниво на ризик од инфекција со Ковид-19, според Би-Би-Си, најголемата стапка на смртност...
БИЗЛАЈФ

Пандемијата „уби“ 2.000 пабови: Луѓето навикнаа да пијат дома?

Влатко Зорба
Илјадници британски пабови не ја преживеаја пандемијата, според угостителското здружение. На оние кои преживеаа ќе им биде потребна финансиска поддршка со години доколку се опорават....