Стандард

БДП

ЕКОНОМИЈА

Бруто надворешниот долг на крајот од четвртиот квартал лани 8.630 милиони евра

Влатко Зорба
На крајот на четвртиот квартал од 2020 година бруто надворешниот долг изнесува 8.630 милиони евра или 80,2 отсто од БДП и забележа квартално намалување од...
АНАЛИЗИ

Неуспехот на вакцинацијата во Европа навестува мрачно и тешко лето

Влатко Зорба
Забрзаната имунизација на населението во САД по инаугурацијата на новиот шеф на државата дава надеж дека Американците ќе можат да се вратат на плажите и...
КОМПАНИИ

Германците изгубија околу 250 милијарди евра поради пандемијата

Влатко Зорба
Пандемијата на коронавирус веројатно ќе ги чини Германците добри 50 милијарди евра, и тоа само во првиот квартал од 2021 година. Вкупната штета е многу...
КОМПАНИИ

Брегу: Повеќе претприемачки и работнички можат да го зголемат БДП на Западен Балкан (ВИДЕО)

Влатко Зорба
Генералниот секретар на Советот за регионална соработка (RCC), Мајлинда Брегу, изјави денес дека повеќе претприемачки и работнички можат да го зголемат БДП на Западен Балкан...
ЕКОНОМИЈА

ДЗС: Стапката на раст на БДП за четвртото тримесечје од 2020 година е -0.7 %

Влатко Зорба
Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за четвртото тримесечје од 2020 година е -0.7 %. Во...
КОМПАНИИ

Како се движи животниот стандард на земјите од поранешна Југославија од 90-тите години до денес (ВИДЕО)

Влатко Зорба
Најдобриот животен стандард меѓу земјите што некогаш ја сочинуваа Југославија е во Словенија. Стандардот остана ист како во 1990 година. Ова е илустрирано со видео...
КОМПАНИИ

Хрватска очекува најбрз раст во ЦИЕ во 2021 година

Влатко Зорба
Хрватска беше една од земјите најсилно погодени од пандемијата во Централна и Источна Европа (ЦИЕ), а главната причина за тоа беше историскиот колапс во туризмот,...
КОМПАНИИ

Економијата на Велика Британија страда од најголемиот колапс во последните 300 години (инфографик)

Влатко Зорба
Економијата на Велика Британија порасна двојно побрзо во четвртиот квартал од очекуваното, испраќајќи година во која е забележан најлош пад од 1709 година, според Блумберг....
КОМПАНИИ

Кинескиот БДП скокна за 6,5% во последниот квартал на 2020 година

Влатко Зорба
Во последниот квартал од минатата година, кинескиот БДП порасна за 6,5 проценти на годишно ниво, повеќе од очекувањата на аналитичарите за 6,1 процент. Ова укажува...
АНАЛИЗИ

Колку досега не чинеше пандемијата Ковид-19?

Влатко Зорба
Економските ефекти од пандемијата Ковид-19 допрва треба да се изучуваат, но сега може да се направат првите груби пресметки. Најновиот шестмесечен извештај на Светска банка...
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!