СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Најголем скок на кинескиот БДП за еден квартал од 1992 година

Кинеската економија порасна за рекордни 18,3% во првиот квартал од 2021 година во споредба со истиот квартал минатата година. Ова е најголемиот скок на бруто домашниот производ (БДП) откако Кина започна да води евиденција по квартали во 1992 година.

Сепак, бројките објавени во петокот се под очекувањата.

Истражувањето на Ројтерс меѓу економистите предвидува раст од 19%. Бројките исто така претставуваат голема маргина и не укажуваат на силен раст, бидејќи се споредуваат со огромната контракција минатата година. Во првиот квартал на 2020 година, кинеската економија се намали за 6,8% поради блокадата низ целата земја поради епидемијата Ковид-19, пишува Би-Би-Си.

Другите клучни бројки објавени од кинеското Министерство за статистика, исто така, укажуваат на континуиран раст, но исто така се невообичаено силни, бидејќи тие се резултат на споредба со многу лошите резултати од минатата година. Во март, индустриското производство се зголеми за 14,1% во споредба со претходната година, додека продажбата на мало се зголеми за 34,2%.

„Ветува дека месечните индикатори сугерираат дека индустриското производство, потрошувачката и инвестициите се зголемија во март, како резултат на слабостите во првите два месеци“, рече Луис Куис од „Оксфорд Економикс“.

Не сите вести се добри за кинеската економија, бидејќи аналитичарите предвидуваат дека некои сектори ќе забават бидејќи се намалуваат владините фискални и монетарни стимулативни мерки. Јуе Су од „Economist Intelligence Unit“ вели дека иако неодамнешните бројки покажуваат дека економското закрепнување на Кина е сеопфатно, некои производствени и извозни активности може да бидат поизразени во првиот квартал, што укажува на побавен раст во иднина.

„Трговските перформанси и домашната индустриска активност во текот на остатокот од годината можеби нема да можат да одржат толку силен интензитет поради недостаток на мерки за зајакнување на домашната економија“, рече Јуе Су.

Податоците, сепак, сугерираат дека Кина продолжи со економски момент, откако забележа 6,5% економски раст во последниот квартал на 2020 година. Благодарение на строгите мерки за контрола на вирусот и итна поддршка на компаниите, економијата постојано се опоравува од пандемијата.

И покрај катастрофалниот почеток на годината, Кина беше единствената голема светска економија што забележа раст во 2020 година.

Сепак, втората по големина економија во светот минатата година порасна само 2,3%, што е најслаб резултат во последните неколку децении.

Кина постави цел на економски раст од 6% за 2021 година. И покрај закрепнувањето, ковид-19 продолжува да фрла сенка врз кинеската економија, заклучува Би-Би-Си.

Поврзани вести

Tesla вреди 6.330 пати повеќе од својот профит

msp-admin

Од „бебе од контејнер“ до милионер

msp-admin

Србија доби 62,5 милиони долари од Светска Банка за модернизација на железницата

Влатко Зорба