24.8 C
Скопје
30 септември, 2023
СТАНДАРД life

ДЗС

ЕКОНОМИЈА

Просечната нето плата изнесува 27.948 денари

Влатко Зорба
Просечната месечна исплатена нето плата по вработен, во февруари оваа година, изнесува 27.948 денари, додека во бруто износ е 41.704 денари, покажуваат податоците на Државниот...
ЕКОНОМИЈА

Бројот на туриститe во февруари намален за 41.7%

Влатко Зорба
Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во февруари 2021 година изнесува 27 569, а бројот на ноќевањата изнесува 60 013. Бројот...
ЕКОНОМИЈА

На пазарот доминираат микропретпријатијата со помалку од 10 вработени

Влатко Зорба
Според дефинитивните податоци на Државниот завод за статистика, 58 765 пазарноориентирани деловни субјекти, активни во областа на индустријата, градежништвото, трговијата и останатите услужни дејности, оствариле...
ЕКОНОМИЈА

Просечната исплатена нето плата во јануари 28.272 денари

Влатко Зорба
Просечната исплатена нето плата во јануари изнесувала 28.272 денари што е за 2,7 проценти повисока од истиот месец лани, објави денеска Државниот завод за статистика....
ЕКОНОМИЈА

Издадени 199 одобренија за градење во јануари, пад од 24.6 % во однос на минатата година

Влатко Зорба
Според податоците на Државниот завод за статистика, во јануари 2021 година се издадени 199 одобренија за градење, што е за 24.6 % помалку во однос...
ЕКОНОМИЈА

ДЗС: 151.972 невработени лица во IV тримесечје од 2020 година

Влатко Зорба
Според податоците на Државниот завод за статистика, во IV тримесечје од 2020 година, активното население во Република Северна Македонија изнесува 941 524 лица, од кои...
ЕКОНОМИЈА

Индексот на цените на угостителските услуги остана ист во февруари

Влатко Зорба
Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените на угостителските услуги во февруари 2021 година, во споредба со јануари 2021 година, остана на...
ЕКОНОМИЈА

ДЗС: Стапката на раст на БДП за четвртото тримесечје од 2020 година е -0.7 %

Влатко Зорба
Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за четвртото тримесечје од 2020 година е -0.7 %. Во...
ЕКОНОМИЈА

Стапката на слободни работни места во четвртото тримесечје од 2020 година изнесува 1.57 %

Влатко Зорба
Според податоците на Државниот завод за статистика, во четвртото тримесечје од 2020 година, стапката на слободни работни места изнесува 1.57 %. Највисока стапка на слободни...
ЕКОНОМИЈА

Просечната нето плата изнесувала 28.294 денари во декември 2020 година

Влатко Зорба
Просечната исплатена нето плата во декември 2020 година изнесувала 28 294 денари и бележи раст од 5,4 отсто, објави Државиот завод за статистика. Според објавените...