Стандард
ЕКОНОМИЈА

Бројот на туриститe во февруари намален за 41.7%

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во февруари 2021 година изнесува 27 569, а бројот на ноќевањата изнесува 60 013.

Бројот на туристите во февруари 2021 година, во однос на февруари 2020 година, е намален за 41.7 %, а бројот на ноќевањата е намален за 36.8 %.

Бројот на домашните туристи во февруари 2021 година, во однос на февруари 2020 година, е намален за 10.4 %, а бројот на странските туристи е намален за 60.2 %.

Бројот на ноќевањата на домашните туристи во февруари 2021 година, во однос на февруари 2020 година, е намален за 14.8 %, а бројот на ноќевањата на странските туристи е намален за 52.1 %.

Во периодот јануари – февруари 2021 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е намален за 45.7 %, и тоа: кај домашните туристи има намалување за 11.3 %, а кај странските има намалување за 65.4 %.

Во периодот јануари – февруари 2021 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е намален за 38.9 %, и тоа: кај домашните туристи има намалување за 15.1 %, а кај странските има намалување за 56.4 %.

Поврзани вести

Во подружниците на Пошта од денеска повторно може да се плаќаат сметки

Влатко Зорба

НУК и Битиќи во петок на средба, очекуваат поддршка за бруто плати за угостителските работници

Stefanija Kuzmanovska

ОРМ: Да се воведат построги и посоодветни критериуми за претпријатијата кои ќе конкурираат за државна помош

Влатко Зорба