СТАНДАРД life

туристи

ЕКОНОМИЈА

Бројот на туриститe во февруари намален за 41.7%

Влатко Зорба
Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во февруари 2021 година изнесува 27 569, а бројот на ноќевањата изнесува 60 013. Бројот...
БИЗЛАЈФ

Нови правила за влез во Турција: Задолжителна ДИГИТАЛНА РЕГИСТРАЦИЈА воведена за странски туристи

Влатко Зорба
Турција од денес воведе задолжителна електронска регистрација за странските туристи. Пред да влезат во Турција, во рок од 72 часа пред патувањето, странските туристи мора...
БИЗЛАЈФ

Третина од светските дестинации затворени за странски туристи

Влатко Зорба
Една третина од светските туристички дестинации во моментов се целосно затворени за меѓународни пристигнувања, бидејќи појавата на нови варијанти на вирусот Ковид-19 ги ​​натера многу...
КОМПАНИИ

„Airbnb“ за патувањата во 2021 година: На што можат да се надеваат туристите?

Влатко Зорба
Платформата за резервации преку Интернет, Airbnb, вели дека се подготвува за „значително“ закрепнување во патувањата, сега кога светот излегува од блокадите наметнати од коронавирусот. Во...
БИЗЛАЈФ

Амстердам планира да забрани марихуана за туристите

Влатко Зорба
Градоначалникот на Амстердам, екологистката Фемке Халсема, предложи да им се забрани на туристите да ги посетуваат градските „кофишопови“ каде што прво се продава марихуаната пред...
ЕКОНОМИЈА

Туристичките работници со ултиматум, ако нема субвенции за плати најавуваат протести

Берта Китинска
Ослободување на превозот од досегашниот протокол од 50 на 100 проценти капацитет и субвеционирање на плати е ултиматумот кој го поставија туристичките агенции до 15...
ЕКОНОМИЈА

Туристичките знаменитости може и треба да се уживаат, но мерките и протоколите мора да се почитуваат

Претставници на семејството на Обединетите нации (ОН) и на туристичкиот сектор во Северна Македонија разговараа за предизвиците со кои се соочува овој сектор поради пандемијата...
ЕКОНОМИЈА

Туристичките агенции ќе протестираат ако државата не им помогне

Целосно отворање на границите, воведување протоколи како во останатите европски држави, неповратна финансиска помош од 500 евра за фирми до пет вработени и од 1.000...