СТАНДАРД life

Охрид

ЕКОНОМИЈА

Годинава ќе се реконструира патот од Охрид до Ресен преку Галичица

Влатко Зорба
Оваа година ќе се реконструира патот од Ресен до Охрид преку Галичица со што ќе допринесеме за развој на туризмот во овој регион. Во исто...
ЕКОНОМИЈА

Обезбедени средства за реновирање и нова опрема за Св. Еразмо во Охрид

Влатко Зорба
Со нова опрема и реновирање специјалната болница за ортопедија и трауматологија Св. Еразмо во Охрид ќе прерасне во современ центар за физикална терапија, рече министерот...
ЕКОНОМИЈА

Цени достапни за сите, македонско Сен Тропе преплавено со туристи

Берта Китинска
Покрај Охрид, Преспа е второ место годинава кое масовно е посетено од страна на домашните туристи. Бројот на на туристи за време на викендите е...
ЕКОНОМИЈА

Охрид се полни за Илинден, викендов се очекува шпицот на сезоната

Пред нас е продолжен викенд поради големиот празник Илиден.Бидејќи државниот празник 2 Август се паѓа во недела, неработен ден за сите граѓани ќе биде понеделник,...
ЕКОНОМИЈА

Туристичките знаменитости може и треба да се уживаат, но мерките и протоколите мора да се почитуваат

Претставници на семејството на Обединетите нации (ОН) и на туристичкиот сектор во Северна Македонија разговараа за предизвиците со кои се соочува овој сектор поради пандемијата...
ЕКОНОМИЈА

Хотели, приватни апартмани, одморалишта и бањи, отворени за гостите со ваучери

Хотели, приватни апартмани, автокампови, одморалишта и бањи, се дел од капацитетите низ земјава во кои може да летуваат или зимуваат граѓаните со приходи до максимум...
КОМПАНИИ

Во периодот од 2000 до 2017 година по основ туризам се загубени околу 3 милијарди долари

msp-admin
Градот Охрид генерално остварува приходи од туризмот како стопанска дејност, но реализираните приходи се далеку помали од можните. Тоа го покажуваат податоците од Анализа на...
ЕКОНОМИЈА

Првите чартери на релација Софија – Охрид во септември и октомври

Stefanija Kuzmanovska
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот од 13 до 15 февруари ќе ја презентира туристичката понуда на Северна Македонија заедно со дванаесет ко-егзибитори на...