ЕКОНОМИЈА

Во мај само 838 туристи, 99,2 отсто помалку од лани

Во мај годинава земјава ја посетиле 838 туристи што е 99,2 отсто помалку во однос на истиот месец лани. Како што соопшти Државниот завод за статистика, реализирани биле вкупно 4.946 ноќевања што е 97,6 проценти помалку.
Според статистиката, бројот на домашните туристи во мај 2020 година во однос на мај 2019 година е намален за 97,8 отсто, а на странските за 99,7 проценти. Бројот на ноќевањата на домашните туристи, пак, е намален за 96,7 отсто%, а бројот на ноќевањата на странските туристи за 98 проценти.

Во периодот јануари – мај 2020 година, во однос на истиот период претходната година, бројот на туристите е намален за 63,2 отсто и тоа: кај домашните туристи има намалување за 58,2, а кај странските за 65,6 отсто.

Во периодот јануари ‒ мај 2020 година, во однос на истиот период претходната година, бројот на ноќевањата е намален за 62,3 отсто и тоа: кај домашните туристи има намалување за 56, а кај странските за 66 проценти.

Поврзани вести

Поддршка од Холандија за градење на човечкиот капитал во Министерството за финансии

Stefanija Kuzmanovska

Вработени пријавувале неисплатен регрес, трудовиот инспекторат ќе врши инспекциски надзор во Бапал и Стед Комерц

„Многу интересни откритија“: Baby Boomers и Generation X ги удвоија инвестициите во биткоин

Stefanija Kuzmanovska

Министерство за економија: Има доволно резерви на пченица, нема неконтролиран извоз во Косово

Александар Петровски

Инспекциските служби спровеле 11.358 надзори за спроведување на владините мерки

Ковачевски: Не е точно дека нивото во акумулациите е под критичниот минимум