СТАНДАРД life

Невработеност

ЕКОНОМИЈА

Дури 55 отсто од невработените лица се без образование или со завршено осмо одделение

Влатко Зорба
Програмер, информатичар, градежен инженер, машински инженер, ракувач со градежни машини, градежен работник, возач (на камион, на товарно возило), готвач, келенер, заварувач  се само дел од занимањата кои се...
ЕКОНОМИЈА

Стапката на невработеност 16,4 отсто на крајот на 2020 година

Влатко Зорба
Стапката на невработеност во 2020 година била 16,4 отсто, објави Државниот завод за статистика. Според објавените податоци за 2020 година, бројот на активно население во...
КОМПАНИИ

МЛАДИТЕ НАЈМНОГУ НА УДАР: Скоро 6 милиони луѓе во ЕУ останале без работа поради короната

Влатко Зорба
Кризата со коронавирусот има неверојатно влијание врз економијата на Европската унија, како и врз пазарот на трудот и општеството во целина, се вели во студијата...
КОМПАНИИ

Истражување: Долгорочната невработеност во еврозоната ќе се зголеми во 2021 година

Влатко Зорба
Долгорочната невработеност во 2021 година во четирите најголеми економии во еврозоната се очекува да порасне за 38 проценти над нивото пред Ковид-19, пред да падне...
ЕКОНОМИЈА

ДЗС: 151.972 невработени лица во IV тримесечје од 2020 година

Влатко Зорба
Според податоците на Државниот завод за статистика, во IV тримесечје од 2020 година, активното население во Република Северна Македонија изнесува 941 524 лица, од кои...
АНАЛИЗИ

Brainster: До 2025 се очекува дефицит од 5.142 ИТ кадри во Македонија

Влатко Зорба
Сведоци сме на бројни истражувања, анализи и извештаи кои наведуваат дека работните места ќе бидат многу поразлични во претстојниот период, односно предвидувањата се дека дури...
КОМПАНИИ

Шпанија: Четири милиони луѓе се без работа

Влатко Зорба
Бројот на невработени во Шпанија минатиот месец достигна четири милиони, според официјалните податоци на Министерството за труд. Според објавените податоци, стапката на невработеност се зголеми...
КОМПАНИИ

Повеќе од ПОЛОВИНА МИЛИОН луѓе без работа во Австрија

Влатко Зорба
Во Австрија, поради кризата предизвикана од пандемијата, невработеноста е многу голема, па на крајот на февруари 508.923 лица биле без работа. Бројот на невработени на...
КОМПАНИИ

Продолжува трендот на раст на невработеноста во Хрватска

Влатко Зорба
Според последните податоци на Хрватскиот завод за вработување (ХЗЗ), на крајот на првиот месец од 2021 година, биле регистрирани 165.345 невработени лица. Во споредба со...