Стандард

Жени

КОМПАНИИ

Huawei Самит 2021 за жените програмери: Жените треба да се охрабрат да се вклучат во технолошките иновации

Успешно е завршен Самитот на Huawei за жените програмери (Huawei Women Developers Summit), на кој се придружија жени од различни области и во различни фази...
ЕКОНОМИЈА

Владата, министерствата и приватниот сектор со заеднички сили работат за поголемо учество на жените во бизнисот

Влатко Зорба
„Очекувам Националната платформа за женско претриемништво да биде стимул, кој со помош на целата политика и поддршка која Владата ја креира и овозможува, ќе успееме...
БИЗЛАЈФ

Жените ќе се изедначат со мажите за 136 години

Влатко Зорба
Новиот извештај од Светскиот економски форум (СЕФ) проценува дека постигнувањето глобален родов паритет ќе трае скоро 136 години, во споредба со претходната проценка од околу...
КОМПАНИИ

Програмата за жени програмери на Huawei поттикнува технолошки иновации

Влатко Зорба
Huawei официјално ја стартуваше својата Програма за жени програмери (Huawei Women Developers Program), чија цел е да ги поттикне жените програмери да креираат апликации и...
КОМПАНИИ

Брегу: Повеќе претприемачки и работнички можат да го зголемат БДП на Западен Балкан (ВИДЕО)

Влатко Зорба
Генералниот секретар на Советот за регионална соработка (RCC), Мајлинда Брегу, изјави денес дека повеќе претприемачки и работнички можат да го зголемат БДП на Западен Балкан...
КОМПАНИИ

PwC: Жените повеќе губеле работата од мажите во 2020 година

Влатко Зорба
Повеќе жени отколку мажи се вработени во секторите најпогодени од пандемијата „Ковид-19“, така што тие биле поизложени на губење на работата минатата година, се вели...
АНАЛИЗИ

Мелинда Гејтс: По пандемијата, ставете ги жените на прво место

Влатко Зорба
Политичарите не размислувале секогаш како економските шокови влијаат врз жените и мажите – или како владите треба да одговорат. Кога рецесијата се појави во 2008...
КОМПАНИИ

Жените во ИТ секторот ја обвинуваат пандемијата за побавно напредување во кариерата

Влатко Зорба
Скоро половина од жените кои работат во технологија веруваат дека ефектите од пандемијата Ковид-19 го одложиле нивниот напредок во кариерата, и покрај тоа што сличен...
БИЗЛАЈФ

Подготвувањето храна кај жените зафаќа 37% од домашните активности, кај мажите само 12%

Влатко Зорба
Подготвувањето храна кај жените зафаќа 37% од домашните активности, додека кај мажите само 12%. Исто така, миењето садови кај жените зафаќа 16% од домашните активности,...