СТАНДАРД life

долг

КОМПАНИИ

Хан: Време е да се ревидираат правилата за јавен долг

Европскиот комесар за буџет, Јоханес Хан повика на јасно пофлексибилни правила за високо задолжените земји по завршувањето на пандемијата на коронавирусот. „Целите на фискалната политика...
КОМПАНИИ

Премиерлигашите за само една година направиле долг од над 1.000.000.000 евра

Влатко Зорба
Со години, љубителите на фудбалот мислеа дека во Премиерлигата тече мед и млеко. Тие слушаа и читаа приказни за милијардите што се слеваат во англиското...
КОМПАНИИ

Кој е планот на една од најпогодените земји во Европа: Во која насока оди новиот долг?

Влатко Зорба
Италијанскиот премиер Марио Драги денеска треба да претстави нацрт план за опоравување на Италија, изјавија вчера три извори од италијанската влада. Земјата планира да потроши...
ЕКОНОМИЈА

Бруто надворешниот долг на крајот од четвртиот квартал лани 8.630 милиони евра

Влатко Зорба
На крајот на четвртиот квартал од 2020 година бруто надворешниот долг изнесува 8.630 милиони евра или 80,2 отсто од БДП и забележа квартално намалување од...
АНАЛИЗИ

Богатите земји повлекоа 18 трилиони долари заеми во 2020 година… и не се грижат како ќе ги вратат

Влатко Зорба
Владите во богатите земји позајмија 18 трилиони долари од пазарите во 2020 година, поставувајќи историски рекорд. Каматните стапки се исто така на историски ниски нивоа...
ЕКОНОМИЈА

НБ: Вкупниот државен долг изнесува 50,6% од БДП во четвртиот квартал од 2020-та

Влатко Зорба
На крајот на четвртиот квартал од 2020 година, јавниот долг на државата изнесува 59,5% од вредноста на бруто домашниот производ (БДП), што е помалку за...
КОМПАНИИ

Долгот на Шпанија достигна ниво, невидено во последниве 118 години

Влатко Зорба
Како резултат на ширењето на пандемијата и усвојувањето на големи владини пакети за поддршка на граѓаните и бизнисите во позадина на блокираните економии, долгот на...
КОМПАНИИ

Одговорот на КОВИД-19 го зголеми глобалниот долг за 24 трилиони долари

Влатко Зорба
Пандемијата КОВИД-19 додаде 24 трилиони долари na глобалниот долг минатата година, што достигна рекордни 281 трилиони. долари, а односот помеѓу глобалниот долг и БДП е...
КОМПАНИИ

Ситигруп не успеа да ги врати по грешка испратените 500 милиони долари

Влатко Зорба
Со одлука на американскиот суд, Ситигруп не успеа да врати погрешно платени 500 милиони долари. Така, планот на Ситигруп да врати стотици милиони долари кои...
КОМПАНИИ

ММФ најавува нов метод за проценка на одржливоста на државниот долг

Влатко Зорба
Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) развива нов метод за проценка на одржливоста на земјите со пристап до финансиските пазари за попрецизно предвидување на ризиците од финансиски...