СТАНДАРД life

НБ

ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска: Поголемата финансиска вклученост на жените може да донесе голем број економски придобивки за целото општество

Влатко Зорба
Поголемата финансиска вклученост воопшто, особено поголемата финансиска вклученост на жените, несомнено може да донесе голем број економски придобивки за целото општество. Но, за жал, достапните...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска: Денарот беше и останува еден од клучните столбови на стабилноста на македонската економија

Влатко Зорба
„Монетарниот суверенитет е една од основните компоненти на суверенитетот на секоја држава. Денес, изминуваат точно 29 години од поставувањето на темелите на нашата монетарна самостојност...
ЕКОНОМИЈА

Состанок на гувернерката на НБ со директорот на Одделот за Европа на ММФ

Влатко Зорба
Пандемијата ја нагласи потребата од силни и независни централни банки коишто ќе овозможат поддршка при управувањето со кризата, во рамките на своите надлежности. Затоа е...
ЕКОНОМИЈА

НБ: Основната каматна стапка се задржува на нивото од 1,25 отсто

Влатко Зорба
Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка на последната седница одлучи основната каматна стапка да се задржи на нивото од 1,25 отсто. Оценка на...
ЕКОНОМИЈА

Бежоска: Постои висок степен на усогласеност на домашната регулатива за работењето на Народната банка со европската

Влатко Зорба
Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, имаше излагање на Конференција на високо ниво на централната банка на Белгија, каде што свои излагања имаа и европскиот...
ЕКОНОМИЈА

Директорката на ММФ на средба со Бежоска: НБ има витална улога во ублажувањето на влијанието на кризата

Влатко Зорба
„Народната банка има витална улога во ублажувањето на влијанието на кризата и обезбедувањето економска и финансиска стабилност. Вашите професионалност и независност се од клучно значење.“...
ЕКОНОМИЈА

НБ даде согласност за именување на Христодулу за член на Надзорниот одбор на Стопанска банка АД – Скопје

Влатко Зорба
„На 23.03.2021 година Гувернерот на Народна банка на Република Северна Македонија издаде согласност за именување на г-динот Христодулос Христодулу за член на Надзорниот одбор на...
ЕКОНОМИЈА

НБ: Намалена основната каматна стапка заради натамошна поддршка на домашната економија

Влатко Зорба
На 9 март 2021 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на којашто беа разгледани движењата на меѓународните...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска: Со поголема вклученост на жените до поголем потенцијал на економиите

Влатко Зорба
Во Годишниот извештај за индексот на родова еднаквост во финансиските институции, којшто вчера го објави британскиот тинк-тенк ОМФИФ, е објавено специјално излагање на гувернерката на...
ЕКОНОМИЈА

НБ: Финансискиот систем лани успешно одговори на корона-кризата

Влатко Зорба
Финансискиот систем успешно им одговори на минатогодишните предизвици од корона-кризата. Високите регулаторни барања во периодот пред појавата на корона-вирусот и минатогодишните регулаторни мерки придонесоа за...