Стандард
ЕКОНОМИЈА

НБ: Основната каматна стапка се задржува на нивото од 1,25 отсто

Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка на последната седница одлучи основната каматна стапка да се задржи на нивото од 1,25 отсто.

Оценка на Комитетот е дека постојното ниво на каматната стапка е соодветно на тековните економски и финансиски услови.

-Намалувањето на основната каматна стапка до нивото од 1,25%, како и досегашното позначително намалување на понудениот износ на благајнички записи придонесоа за натамошно зголемување на ликвидноста на банкарскиот систем и поддршка на кредитните текови во економија. На седницата беше оценето дека ослободената ликвидност изминатата година од вкупно 15 милијарди денари преку основниот инструмент на Народната банка е соодветна, при што се одлучи на аукцијата што ќе се одржи денес да се понудат благајнички записи во непроменет износ од 10 милијарди денари – велат од Народна банка.

Поврзани вести

Димовски: Работодавачите треба да си ја отслужат казната, а не да им се дава рок да ги вратат средствата

Влатко Зорба

УЈП: Ако имате сметка во „Еуростандард банка“ и барате поврат на ДДВ, веднаш извршете промена

Никола Поповски

Влада: Фискалната политика имаше значително влијание кон ублажување на негативните последици на пандемијата врз доходот и потрошувачката

Влатко Зорба