СТАНДАРД life

НБ

ЕКОНОМИЈА

Прометот во вкупната трговија во четвртото тримесечје бележи пад од 24,3% на годишна основа

Влатко Зорба
Прометот во вкупната трговија во четвртото тримесечје забележа реален пад од 24,3% на годишна основа, одразувајќи ги и натаму неповолните остварувања кај трговијата на големо...
ЕКОНОМИЈА

НБ: Вкупниот државен долг изнесува 50,6% од БДП во четвртиот квартал од 2020-та

Влатко Зорба
На крајот на четвртиот квартал од 2020 година, јавниот долг на државата изнесува 59,5% од вредноста на бруто домашниот производ (БДП), што е помалку за...
ЕКОНОМИЈА

Оштетени штедачи: Длабоко сме убедени дека „Еуростандард“ пропадна поради организирани криминални активности

Влатко Зорба
„Длабоко сме убедени дека Еуростандард банка пропадна поради организирани криминални активности на неколку категории на луѓе. Основа за тоа е криминалот на луѓе од банката...
ЕКОНОМИЈА

Бајрами: Финансискиот систем го издржа и соодветно одговори на ударот предизвикан од кризата во 2020 година

Влатко Зорба
Најновите податоци, како и анализите на Комитетот за финансиска стабилност го потврдуваат заклучокот дека финансискиот систем го издржа и соодветно му одговори на ударот предизвикан...
ЕКОНОМИЈА

„Банкарскиот систем е стабилен”, истакнуваат од „Standard & Poor’s“

Влатко Зорба
Во рамките на извештајот со којшто агенцијата „Standard & Poor’s“ го потврди кредитниот рејтинг на нашата земја на „ББ-“, со стабилен изглед, од Агенцијата се...
ЕКОНОМИЈА

НБ бележи намалување на кредитите и депозитите во јануари

Влатко Зорба
Во јануари, вкупните депозити бележат месечно намалување од 0,5%, што целосно се објаснува со падот кај депозитите на корпоративниот сектор, соопштија од Народна Банка. Во...
ЕКОНОМИЈА

НБ: Просечната годишна стапка на инфлација за 2020 година изнесува 1,2%

Влатко Зорба
На 9 февруари 2021 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на којашто беа разгледани движењата на меѓународните...
ЕКОНОМИЈА

Секторот за финансиски услуги е подготвен за финтек-трансформација

Влатко Зорба
Секторот за финансиски услуги во Република Северна Македонија е подготвен за финтек-трансформација. Потребата за развој на финтек-секторот е оправдана, заради многубројните придобивки и можности. Дигиталната...
ЕКОНОМИЈА

Депозитите на историско ниво од 7,1 милијарда евра!

Влатко Зорба
За штедните влогови на граѓаните и на фирмите, банките пресметуваат камати пониски од 1%. Завршницата на 2020та ја одбележа значаен пад на каматите за депозитите....
ЕКОНОМИЈА

НБ: Не подготвуваме регулатива за криптовалути, но ги следиме практиките на централните банки од ЕУ

Влатко Зорба
Дигиталните валути земаат замав во последниов месец, а цената на најпознатата од нив, Биткоин во јануари го достигна врвот од речиси 42.000 долари. Додека во...