СТАНДАРД life

Девизни резерви

КОМПАНИИ

Уделот на доларот во глобалните девизни резерви на најниско ниво во последните 25 години

Влатко Зорба
Уделот на американскиот долар во глобалните девизни резерви падна на најниско ниво во последните 25 години во последниот квартал на 2020 година, според Меѓународниот монетарен...
КОМПАНИИ

Турција има девизни резерви од 95 милијарди долари

Влатко Зорба
Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган изјави дека централната банка на земјата има девизни резерви во износ од 95 милијарди долари. Ердоган зборуваше на конгресот на...
ЕКОНОМИЈА

НБ: Просечната годишна стапка на инфлација за 2020 година изнесува 1,2%

Влатко Зорба
На 9 февруари 2021 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на којашто беа разгледани движењата на меѓународните...
КОМПАНИИ

Девизните резерви во октомври повисоки за 60,7 милиони евра

msp-admin
Вкупните официјални девизни резерви, на крајот на октомври оваа година, достигнаа ниво од 3.540.900.000 евра или 60,7 милиони евра повеќе во споредба со претходниот месец,...
КОМПАНИИ

За 73,7 милиони евра зголемени девизните резерви во септември

msp-admin
Вкупните девизни резерви, заклучно септември оваа година, изнесуваат 3.480.210.000 евра. Ова претставува зголемување од 73,7 милиони евра, во споредба со август, кога девизните резерви беа...
ЕКОНОМИЈА

Народна банка: Девизни резерви од 3,5 милијарди евра на крајот на јули

Влатко Зорба
Вкупните девизни резерви, заклучно јули оваа година, достигнаа ниво од 3.512.370.000 евра, што е намалување за 127,3 милиони евра во однос на претходниот месец (3.639.740.000...