СТАНДАРД life

народна банка

ЕКОНОМИЈА

Усвоен Стратегискиот план на Народната банка за периодот 2022-2024 година

Влатко Зорба
Советот на Народната банка одржа редовна седница на која беше усвоен Стратегискиот план на Народната банка за периодот 2022-2024 година. Стрaтегискиот план на Народната банка...
ЕКОНОМИЈА

НБ: Ширењето лаги и дезинформации ги вознемируваат граѓаните и имаат потенцијал да нанесат економски штети

Влатко Зорба
Народната банка соопшти дека бил оодржан работен состанок на којшто учество зеле и претставници на банките и штедилниците и претставници на НБ. Состанокот бил во...
ЕКОНОМИЈА

НБ: Крипто-средствата не претставуваат законско средство за плаќање во нашата земја

Влатко Зорба
Народната банка постојано ги разгледува релевантните прашања во врска со крипто-средствата, вклучително и нивниот третман во глобални рамки. Имајќи ја предвид и актуелноста на оваа...
ЕКОНОМИЈА

ЕЦБ ѝ овозможи на Народната банка пристап до девизна ликвидност во евра до март 2022 година

Влатко Зорба
Европската централна банка (ЕЦБ) донесе одлука за продолжување на важноста на репо-линијата преку којашто минатата година, за првпат, ѝ овозможи на Народната банка пристап до...
ЕКОНОМИЈА

Владата ги предложи Треновски, Поповски и Петрески за неизвршни членови на Советот на Народната банка

Влатко Зорба
Врз основа на член 49 став 4 од Законот зa Народната банка („Службен весник на Република Македонија” бр.158/2010, 123/2012, 43/2014, 153/2015, 6/2016 и 83/2018), Владата...
ЕКОНОМИЈА

Во декември раст на депозитите и кредитите

Влатко Зорба
Депозитите во декември забележаа раст на месечно ниво од три проценти, додека кредитите 1,1 отсто. На годишна основа растот изнесува 5,9 отсто кај депозитите и...
ЕКОНОМИЈА

НБ: Структурата на меѓународната инвестициска позиција на македонската економија е поволна

Влатко Зорба
Народната банка ја објави анализата „Меѓународната инвестициска позиција на земјите од регионот, со посебен фокус на македонската економија“ на Дијана Јаневска-Стефанова. Во анализата акцентот е...
ЕКОНОМИЈА

НБ: Немавме докази за перење на пари од страна на „Еуростандард банка“

Влатко Зорба
Народната банка и гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, целосно ги отфрлаат неточните наводи и квалификации во соопштението на Здружението на штедачи за начинот на...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска: Високото ниво на девизните резерви ѝ овозможи на Народната банка да реагира навремено и смело за време на пандемијата

Влатко Зорба
„Високото ниво на девизните резерви акумулирани во периодот пред пандемијата ѝ овозможи на Народната банка да реагира навремено и смело преку намалување на основната каматна...
ЕКОНОМИЈА

Оддржана 37. седница на Клубот на истражувачите при Народна банка

Ангела Веселиновска
Вчера се одржа 37. сесија на Клубот на истражувачите формиран од Народната банка. Заради условите поврзани со пандемијата на ковид-19, и оваа сесија се одржа...