СТАНДАРД life

ЕЦБ

АНАЛИЗИ

Страшниот дух на инфлацијата кружи низ светот, ќе мора да се навикнеме на порастот на цените

Влатко Зорба
Не е изненадувачки ако цените ненадејно растат по закрепнувањето на економијата по пандемијата, но ако на тоа се додадат „бесплатни пари“ и големи државни пакети...
ЕКОНОМИЈА

ЕЦБ ПРОДОЛЖУВА ДА КУПУВА ОБВРЗНИЦИ: „Силната обнова услов за укинување на програмата на стимуланси“

Stefanija Kuzmanovska
Економијата на еврозоната е во пресвртна точка, а нејзиното цврсто и одржливо закрепнување е неопходен предуслов Европската централна банка да размисли за повлекување на програмата...
КОМПАНИИ

Лагард: ЕЦБ ја зголеми прогнозата за економски раст и инфлација

Влатко Зорба
Европската централна банка денес ја зголеми проекцијата на инфлацијата за 2021 година поради скокот на цените на почетокот на годината и малку ја зголеми прогнозата...
КРИПТОВАЛУТИ

„Моментот на вистината“ за дигиталното евро пристигнува во април

Влатко Зорба
Европската централна банка ќе одлучи на пролет, најверојатно во април, дали ќе ги продолжи подготовките за лансирање на дигиталното евро, сложен проект што може да...
КОМПАНИИ

Помал приход од камати го погоди „срцето на Европа“

Влатко Зорба
Претседателот на Европската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард, изјави во средината на јануари дека економијата на еврозоната ќе закрепне оваа година, под услов мерките воведени...
КОМПАНИИ

Над 100 економисти, политичари и активисти бараат од Лагард отпишување на јавниот долг на земјите-членки на Еврозоната

Влатко Зорба
Време е Европската централна банка да отпише голем дел од јавниот долг на земјите-членки на Еврозоната, е апелот испратен од над 100 економисти, политичари и...
КОМПАНИИ

ЕЦБ не може да отпишува долгови, вели Лагард

Влатко Зорба
Претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард го отфрли повикот на повеќе од сто економисти, ЕЦБ да ги отпише долговите на земјите од еврозоната...
КОМПАНИИ

Шефицата на ЕЦБ очекува 2021-ва да биде „година на закрепнување“

Влатко Зорба
Претседателката на Европската централна банка, Кристин Лагард денеска изјави дека очекува 2021 година да биде „година на закрепнување“ на еврозоната. „Очекуваме трендот на закрепнување да...
ЕКОНОМИЈА

ЕЦБ ѝ овозможи на Народната банка пристап до девизна ликвидност во евра до март 2022 година

Влатко Зорба
Европската централна банка (ЕЦБ) донесе одлука за продолжување на важноста на репо-линијата преку којашто минатата година, за првпат, ѝ овозможи на Народната банка пристап до...
КОМПАНИИ

Лагард: Закрепнувањето од пандемијата може да биде одложено

Влатко Зорба
Претседателката на Европската централна банка Кристин Лагард се надева дека 2021 година ќе продолжи да биде година на економско закрепнување од пандемијата, и покрај сериозните...