СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Помал приход од камати го погоди „срцето на Европа“

Претседателот на Европската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард, изјави во средината на јануари дека економијата на еврозоната ќе закрепне оваа година, под услов мерките воведени за борба против пандемијата да бидат укинати до крајот на март, односно вакцинацијата да стане широко распространета до тогаш.

Сепак, во многу земји, ситуацијата повторно се влошува, а март е се поблизу.

ЕЦБ вчера објави дека забележа пад на годишниот профит за 2020 година по неколку години раст, наведувајќи ги пониските нето приходи од камата на девизните средства искажани во долари, како и на портфолиото на хартии од вредност.

Според годишниот извештај за 2020 година објавен денес, профитот на ЕЦБ падна на 1,6 милијарди евра од нивото од скоро 2,4 милијарди евра во 2019 година. Нето приходот од камата лани изнесуваше 2,0 милијарди евра, што е за 669 милиони евра помалку од претходната година.

Средствата во американски долари претставуваа околу 76 проценти од вкупните девизни средства на ЕЦБ на крајот на 2020 година. Покрај пониските приноси на девизното портфолио, паднаа и нето приходите од камати на хартии од вредност што се чуваат заради монетарна политика.

Тие приходи изминатата година изнесуваат 1,3 милијарди евра, што е за 110 милиони евра помалку отколку во 2019 година.

Вкупниот биланс на состојба на ЕЦБ се зголеми за 112,2 милијарди евра во 2020 година на 569,3 милијарди евра, главно благодарение на набавката на хартии од вредност според новата програма за итни набавки на Пандемија (PEPP) и редовната програма за откуп на обврзници, се вели во соопштението.

ЕЦБ првпат го започна PEPP во март минатата година, со цел да се бори против поголемите економски последици од пандемија Ковид-19 во еврозоната, а во следните месеци двојно се зголеми опсегот на таа програма.

Поврзани вести

Huawei преговара за пристап до App Bazaar со 400.000 апликации

msp-admin

Што кажал Маск кога стана најбогатиот човек на светот?

Влатко Зорба

АПЕКС со донација од 20.000 евра на Универзитетска клиника за инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје

msp-admin