СТАНДАРД life

Камати

КОМПАНИИ

Помал приход од камати го погоди „срцето на Европа“

Влатко Зорба
Претседателот на Европската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард, изјави во средината на јануари дека економијата на еврозоната ќе закрепне оваа година, под услов мерките воведени...
ЕКОНОМИЈА

Отпис на камати: Нужно зло или обична козметика?

Влатко Зорба
Економистите предупредуваат на исклучителна внимателност при дизајнирање и спроведување на мерката за отпис на каматите на долговите која е дел од петтиот пакет економски мерки...
ЕКОНОМИЈА

Битиќи: Отписот на камати ќе биде во период од 5 месеци, граѓаните поединечно ќе бидат повикани

Влатко Зорба
„Законското решение се подготвува, а граѓаните навремено ќе бидат информирани и ќе имаат доволно време. Тоа ќе биде во период од 5 месеци, поединечно ќе...
ЕКОНОМИЈА

Јавните претпријатија ќе ги бришат каматите на долговите на граѓаните

Влатко Зорба
Јавните претпријатија на државо ниво ќе ги бришат каматите на долговите на граѓаните, оваа мерка е предвидена во петтиот антикризен пакет. Денеска премиерот Зоран Заев...
ЕКОНОМИЈА

Дури 70% од физичките лица кои користат кредити прифатиле одложување на ратите

Берта Китинска
Одложувањето на плаќањето на кредитите на шест месеци за граѓаните нема да биде бесплатно, туку ќе ги чини пари, доколку донесат одлука да ја искористат...
ЕКОНОМИЈА

Да се интензивираат активностите за отпис на каматите и за репрограмирање на долговите за физички лица

Берта Китинска
Сите државни органи, органите на државната управа, организациите утврдени со закон, органите на општините, на Градот Скопје или општините во Градот Скопје, како и Акционерски...
КОМПАНИИ

Се намалуваат ратите за кредитите од финансиските друштва и лизинг компаниите

msp-admin
Ратите на кредитите од финансиските друштва и лизинг компаниите се намалуваат за најмалку 70 отсто во следните три месеци за граѓаните, во насока на помош...
ЕКОНОМИЈА

Заев очекува банките да ги намалат каматите на кредитите

Влатко Зорба
„Пред владата постои можноста да донесе Уредба и да им наложи на банките, главницата и каматата да ја одложат најмалку три месеци, но граѓаните треба...
ЕКОНОМИЈА

Во Собранието усвоен Законот за отпис на каматите и репрограмирање на долговите дадени на извршување

Stefanija Kuzmanovska
Отпишување на каматите за долгови дадени на извршување, кои граѓаните ги имаат кон државен орган, јавно претпријатие или установа на централно или локално ниво направени...