СТАНДАРД life

Кредити

ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска: Нефункционалните кредити сведени на историски најниско ниво

Нефункционалните кредити се сведоа на историски најниско ниво, додека депозитите продолжија да растат. Ова се едни од причините поради коишто „Централ бенкинг“ ја издвои Анита...
ЕКОНОМИЈА

Истекува рокот за одложено плаќање на ратите на кредитите

Влатко Зорба
Утре истекува рокот за одложено плаќање на ратите на кредитите на физичките лица кои ги дадоа банките на одредени категории граѓаните погодени од ковид-кризата. Ново...
ЕКОНОМИЈА

Одобрени уште 1,4 милиони евра кредитни барања од Ковид 3 бескаматната кредитна линија

Влатко Зорба
Нова група од 124 кредитни барања е одобрена од третата бескаматна кредитна линија со грант компонента која се реализира со финансиска поддршка од Европската Унија,...
ЕКОНОМИЈА

НБ бележи намалување на кредитите и депозитите во јануари

Влатко Зорба
Во јануари, вкупните депозити бележат месечно намалување од 0,5%, што целосно се објаснува со падот кај депозитите на корпоративниот сектор, соопштија од Народна Банка. Во...
ЕКОНОМИЈА

Во декември раст на депозитите и кредитите

Влатко Зорба
Депозитите во декември забележаа раст на месечно ниво од три проценти, додека кредитите 1,1 отсто. На годишна основа растот изнесува 5,9 отсто кај депозитите и...
ЕКОНОМИЈА

Одобрени се 5,9 милиони евра за 506 компании, кои вработуваат 3,552 лица

Влатко Зорба
Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје, започна со одобрување на кредитни барања за третата бескаматна кредитна линија со грант компонента, која се реализира со...
КОМПАНИИ

Кој „произведува“ најмногу нефункционални кредити?

msp-admin
Учеството на сомнителните и на спорните побарувања во вкупните кредити во октомври изнесуваше 3,4% и е речиси на нивото од претходниот месец (3,3% во септември)....
КОМПАНИИ

Кризата ништо не им може на потрошувачките и станбените кредити

msp-admin
Во ноември, гледано според намената на кредитите одобрени на физичките лица, потрошувачките и станбените кредити, како најзастапени категории, забележаа раст од 0,1% и 1,1%, на...
ЕКОНОМИЈА

Малите бизниси ќе може да аплицираат за новата линија на бескаматни кредити

Берта Китинска
Вицепремиерот задолжен за економски прашања, Фатмир Битиќи, денес на заедничка прес-конференција изајви дека преку механизмот EU4Resiliance од ИПА програмата обезбедни се  30 милиони евра за...
КОМПАНИИ

Компаниите „загреани“ за повеќе кредити за да ја надминат кризата

msp-admin
Кредитирање на компаниите во еврозоната забележа силен раст во септември, покажаа податоците на Европската централна банка (ЕЦБ). Компаниите се плашат за својата ликвидност и се...