Стандард

Ангеловска – Бежоска

ЕКОНОМИЈА

Инфлацијата во македонската економија останува умерена, вели Ангеловска-Бежоска

Влатко Зорба
Една од клучните одлики на нашата економија е одржувањето ниска и стабилна инфлација веќе подолг период наназад, при што, во просек, инфлацијата во последните години...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска: Со поголема вклученост на жените до поголем потенцијал на економиите

Влатко Зорба
Во Годишниот извештај за индексот на родова еднаквост во финансиските институции, којшто вчера го објави британскиот тинк-тенк ОМФИФ, е објавено специјално излагање на гувернерката на...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска на гувернерски состанок на БИС: Централните банки може да дадат придонес за зелена економија

Влатко Зорба
Банката за меѓународни порамнувања (БИС) го организира редовниот состанок на гувернери на централни банки, при што на состанокот активно учествуваше и гувернерката на Народната банка,...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска: Високото ниво на девизните резерви ѝ овозможи на Народната банка да реагира навремено и смело за време на пандемијата

Влатко Зорба
„Високото ниво на девизните резерви акумулирани во периодот пред пандемијата ѝ овозможи на Народната банка да реагира навремено и смело преку намалување на основната каматна...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска: од иселениците и лицата на привремена работа во странство се важни за македонската економија

Берта Китинска
Девизните дознаки од иселениците и лицата на привремена работа во странство се важни за македонската економија, оценува гувернерката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска во интервјуа...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска – Бежоска: Финансиските средства од ММФ ќе помогнат за ублажување на негативните ефекти за нашата економија

Влатко Зорба
„Финансиската поддршка од ММФ, за нас е од исклучително значење, како за спроведување на фискалните мерки, така и за обезбедување натамошен раст на девизниот потенцијал...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска: Банкарскиот систем е отпорен на потенцијалните шокови

Влатко Зорба
Гувернерката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска оценува дека банкарскиот систем на нашата земја е отпорен на потенцијалните шокови, меѓу коишто се и можните ефекти врз...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска претседаваше со сесија на конференција организирана од Холандската централна банка

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска учествуваше на конференцијата на високо ниво „Влијанието на енергетската транзиција врз нашите економии и финансискиот сектор – предизвици и...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска: Банкарскиот систем е здрав, високо капитализиран и со солидно ниво на ликвидност

По забавувањето на економската активност во 2017 година, од минатата година се забележува постепено забрзување на македонската економија. За оваа година, од досега расположливите податоци...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска – Тао Жанг: Соработката меѓу Народната банка и ММФ на високо ниво

Влатко Зорба
Народната банка постигна значајни резултати во унапредувањето на своето работење со поддршка на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ). Со спроведувањето низа проекти поддржани од ММФ, монетарната...
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!