СТАНДАРД life

НБРМ

ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска: Стапката на раст на македонската економија ќе биде 3,9 проценти

Влатко Зорба
„За оваа година, проектираме постепено закрепнување на економијата, односно стапка на раст од 3,9 проценти. На среден рок понатаму, очекуваме солидна стапка на раст“, вели...
ЕКОНОМИЈА

Ангелоска-Бежоска: Размената на искуства со европските колеги и стекнувањето нови знаења е постојана заложба на Народната банка

Влатко Зорба
„Словачка е силна поддржувачка на евроинтеграциските стратегиски цели на вашата земја. Оттука, предвидена е можност за воспоставување соработка во повеќе сегменти, меѓу другото и во...
ЕКОНОМИЈА

Инфлацијата во македонската економија останува умерена, вели Ангеловска-Бежоска

Влатко Зорба
Една од клучните одлики на нашата економија е одржувањето ниска и стабилна инфлација веќе подолг период наназад, при што, во просек, инфлацијата во последните години...
ЕКОНОМИЈА

Шајноски: Препораката на АСО за неисплатување дивиденда не треба да се толкува како забрана

Влатко Зорба
Намалените приходи на осигурителниот пазар се еден од клучните фактори за носење на препораката од страна на Агенцијата за супервизија на осигурување. Директорот на АСО,...
КОМПАНИИ

Што треба да знаете кога аплицирате за кредит? (ВИДЕО)

msp-admin
Народната банка објави ново видео од серијалот едукативни анимирани видеа “Со Народната банка во светот на финансиите”, којшто се изработува со поддршка од Европскиот фонд...
ЕКОНОМИЈА

НБРМ: Поумерени негативни ефекти од здравствената криза врз економската активност во третиот квартал

Влатко Зорба
Тековно расположливите високофреквентни податоци за третиот квартал од годинава, упатуваат на поумерени негативни ефекти од здравствената криза врз економската активност. Ова е видливо преку забавувањето...
ЕКОНОМИЈА

Дали е потребно ново одложување на кредитите?

Берта Китинска
На крајот од септември завршува одложувањето на плаќањето на рати за кредит. Дел од економистите не веруваат дека граѓаните се спремни и советуваат нови шест...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска: Немаат економски аргументи шпекулативните тврдења за курсот на денарот

Шпекулативните тврдења поврзани со курсот на денарот не се поткрепени со економски аргументи. Јавноста треба да биде спокојна – денарот останува стабилен, истакнува гувернерката на...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска: Банкарскиот систем има капацитет со кој може да ја испорача потребната поддршка за населението

Банкарскиот систем останува здрав и стабилен и има капацитет да се справи со шоковите што ги предизвикува состојбата со коронавирусот. Последните расположливи податоци, кои датираат...
ЕКОНОМИЈА

Народната банка: Податоците за БДП за четвртиот квартал од 2019 година упатуваат на побрз економски раст

Макроекономските показатели се движат во согласност со очекувањата, но ризиците стануваат се понагласени поради ситуацијата со коронавирусот која се одразува врз глобалната економија, оценуваат од...