СТАНДАРД life

депозити

ЕКОНОМИЈА

НБ бележи намалување на кредитите и депозитите во јануари

Влатко Зорба
Во јануари, вкупните депозити бележат месечно намалување од 0,5%, што целосно се објаснува со падот кај депозитите на корпоративниот сектор, соопштија од Народна Банка. Во...
ЕКОНОМИЈА

Депозитите на историско ниво од 7,1 милијарда евра!

Влатко Зорба
За штедните влогови на граѓаните и на фирмите, банките пресметуваат камати пониски од 1%. Завршницата на 2020та ја одбележа значаен пад на каматите за депозитите....
ЕКОНОМИЈА

Во декември раст на депозитите и кредитите

Влатко Зорба
Депозитите во декември забележаа раст на месечно ниво од три проценти, додека кредитите 1,1 отсто. На годишна основа растот изнесува 5,9 отсто кај депозитите и...
ЕКОНОМИЈА

Здружението на оштетени штедачи на „Еуростандард“ бара Фонд за оштетување на депозити

Влатко Зорба
„Македонија е единствената земја во Европа каде правните лица – фирми воопшто не се обештетуваат од државниот Фонд за осигурување на депозити во случај на...
ЕКОНОМИЈА

НБРМ: Поумерени негативни ефекти од здравствената криза врз економската активност во третиот квартал

Влатко Зорба
Тековно расположливите високофреквентни податоци за третиот квартал од годинава, упатуваат на поумерени негативни ефекти од здравствената криза врз економската активност. Ова е видливо преку забавувањето...
ЕКОНОМИЈА

Раст на кредитите и депозитите во декември минатата година

Stefanija Kuzmanovska
Раст и кај депозитите и кај кредитите е забележан во декември минатата година. Според објавените податоци на Народната банка на месечна основа депозитите бележат раст...
ЕКОНОМИЈА

Депозитите и кредитите и во октомври со раст

Влатко Зорба
Депозитите во октомври годинава бележат месечен раст од 0,4 отсто, што е резултат на зголемувањето на депозитите кај двата сектора, со поголем придонес на растот...
ЕКОНОМИЈА

Депозитите на населението изнесуваат 4,5 милијарди евра

msp-admin
Едукативни настани и кампањи за промоција на штедењето организираат денеска банките и институциите по повод Светскиот ден на штедењето. Во Зоолошката градина во Скопје, под...