СТАНДАРД life

Криза

ЕКОНОМИЈА

СКСЗМ: За да се избегне економска криза, бизнисот да се стави на приоритетната листа за имунизација

Влатко Зорба
Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија, како институција која ги штити деловните интереси на бизнисите во земјата, продолжува со своите напори на давање предлози и насоките...
КОМПАНИИ

„Eurobarometer“: Кои се најважните прашања за иднината на Европа по завршувањето на пандемијата?

Влатко Зорба
„Eurobarometer“ спроведе истражување меѓу граѓаните на ЕУ за тоа што тие сметаат дека е најважното прашање за иднината на Европа. Според истражувањето, граѓаните на 10...
АНАЛИЗИ

Богатите земји повлекоа 18 трилиони долари заеми во 2020 година… и не се грижат како ќе ги вратат

Влатко Зорба
Владите во богатите земји позајмија 18 трилиони долари од пазарите во 2020 година, поставувајќи историски рекорд. Каматните стапки се исто така на историски ниски нивоа...
КОМПАНИИ

Бош: Недостатокот на чипови ќе влијае на растот на автомобилскиот бизнис во 2021 година

Влатко Зорба
Германската технолошка компанија Бош соопшти дека недостигот на чипови ќе влијае на растот на индустријата оваа година, одразувајќи ги загриженоста на голем број производители на...
БИЗЛАЈФ

5 книги кои му помогнале на Гејтс да ја надмине кризата

Влатко Зорба
Минатата година му донесе многу предизвици на светот, а основачот на „Мајкрософт“, Бил Гејтс зборува за книгите што му помогнале да зајакне во 2020 година...
КОМПАНИИ

Кога големите економии ќе закрепнат на нивото пред корона-кризата? (инфографик)

Влатко Зорба
Тоа веќе се случи во Кина. Во САД тоа треба да се случи во втората половина на годината. Сепак, Италијанците и Јужноафриканците можеби ќе треба...
ЕКОНОМИЈА

Петров: Владата ја користи кризата за транформација на економијата

Влатко Зорба
„Можам да гарантирам дека е дадено максимално од наша страна, сите пари што ги земаме на заем се за финансирање на овие мерки. Оваа Влада...
ЕКОНОМИЈА

НБ: Структурата на меѓународната инвестициска позиција на македонската економија е поволна

Влатко Зорба
Народната банка ја објави анализата „Меѓународната инвестициска позиција на земјите од регионот, со посебен фокус на македонската економија“ на Дијана Јаневска-Стефанова. Во анализата акцентот е...
КОМПАНИИ

Корона-кризата го зголеми германскиот долг на рекордно ниво

Влатко Зорба
Поради пандемијата на коронавирус, Германија ќе преземе нови, поголеми долгови, од кога и да било порано. Вкупно, настанаа нови долгови во вкупна вредност од 130,5...