Стандард
КОМПАНИИ

Кога големите економии ќе закрепнат на нивото пред корона-кризата? (инфографик)

Тоа веќе се случи во Кина. Во САД тоа треба да се случи во втората половина на годината. Сепак, Италијанците и Јужноафриканците можеби ќе треба да почекаат до 2023 година, па дури и подолго.

Ова се прогнозите за закрепнување на некои од најголемите светски економии до нивоата пред кризата, регистрирани на крајот на 2019 година пред пандемијата, според последните прогнози на Меѓународниот монетарен фонд. Бројките откриваат нерамномерно глобално закрепнување по најлошата рецесија од Втората светска војна, пренесе „Блумберг“.

Пандемијата однесе повеќе од 2,1 милиони животи, ги затвори компаниите и ги замрзна патувањата. Се очекува да се зголеми нееднаквоста меѓу земјите и во нив, при што 150 милиони луѓе ќе се придвижат кон екстремна сиромаштија, според Светска банка.

Кина беше првата голема економија што го претрпе ударот на Ковид-19, но исто така беше и прва што се опорави од падот. Околу крајот на јуни минатата година, азискиот бруто домашен производ достигна нивоа од пред пандемијата. До крајот на 2022 година, според ММФ, кинеската економија ќе порасне за повеќе од 15%. Според некои предвидувања, Кина ќе ги надмине Соединетите држави како најголема економија на светот во последните една деценија.

Се очекува американската економија да закрепне побрзо од онаа на развиените земји, водена од најголемата инјекција на средства во историјата. ММФ предвидува дека податоците за годишниот БДП на САД ќе достигнат нивоа до крајот на 2019 година околу средината на 2021 година.

Економијата на Јапонија исто така закрепнува релативно добро, а наспроти опаѓањето на популацијата, нејзините перформанси може да изгледаат уште посилни кога фондот ќе ги објави податоците за БДП по глава на жител во април.

Лансирањето на програми за вакцинација ги зголеми надежите за закрепнување и му овозможи на ММФ да ги зголеми очекувањата за глобалниот БДП оваа година. Сепак, со оглед на ова сценарио, економиите генерално ќе бидат помали отколку што предвидуваше институцијата пред пандемијата.

Во неколку земји, како што се Шпанија и Велика Британија и Мексико во развој, БДП се очекува да биде помал до крајот на 2022 година отколку што беше пред пандемијата. Прогнозите на ММФ не го опфаќаат периодот по 2022 година.

Сепак, врз основа на очекувањата за економиите во последниот квартал од 2022 година, оние на некои земји – вклучувајќи ги Италија и Јужна Африка, може да не успеат да ги достигнат нивото пред кризата дури и во 2023 година.

Поврзани вести

За 3 месеци, 618.000 луѓе останале без работа во Германија

msp-admin

БИТКА НА ВОЛСТРИТ: Раст на акциите на „GameStop“ по укинувањето на ограничувањата во трговијата

Влатко Зорба

Индустриска комора: Усогласување на царинскиот тарифник со ЕУ

msp-admin