СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Телефонски броеви на Фејсбук корисници се продаваат за 20 долари?

Корисниците од повеќе од 15 земји, кои го поврзале бројот со сметката пред август 2019 година, ќе се соочат со проблеми.

База на податоци полна со телефонски броеви на корисници на Фејсбук се најде во рацете на сајбер криминалец, кој ги продава преку Телеграм бот, тврди Motherboard.

Човекот кој стои зад сè тврди дека има податоци од 533 милиони корисници, а истите протекоа поради ранливост на системот на Фејсбук, кој беше саниран во 2019 година, пренесува Startit.

Преку овој бот, всушност е можно некој да го најде телефонскиот број на лицето со внесување на Фејсбук АјДи (Facebook ID) или обратно. За да го направите тоа, треба да платите 20 долари, што е цена на еден токен, со што ќе отклучите само еден АјДи, односно телефонски број. Се разбира, постои можност да се купат 10.000 токени, а тогаш цената на токенот е пет долари.

Ботот е активен најдоцна до 12 јануари оваа година, а податоците до кои се обезбедува пристап се од 2019 година. Таквите податоци може да се заобиколат, но корисниците не ги менуваат телефонските броеви толку често. Базата содржи и контакти на оние кои побарале двофакторна потврда на идентитетот при најавување, односно на оние кои откако ќе го внесат кодот, исто така, внеле пин, што ќе им стигне на нивниот телефонски број, за да се најават.

Корисниците кои го поврзале нивниот телефонски број со мрежата пред август 2019 година се во опасност, а овој сајбер криминалец вели дека корисници од повеќе од 15 земји се наоѓаат во базата на податоци.

Поврзани вести

Амазон ја забрани употребата на својот софтвер за препознавање лица

msp-admin

Netflix воведува автоматско преземање содржина која би можело да ве интересира

Влатко Зорба

Samsung Galaxy Z Flip – моќен хардвер и спектакуларен дизајн (ВИДЕО)

msp-admin