Стандард

Влада

ЕКОНОМИЈА

До Министерството за економија пристигнале 238 апликации за грантови за ресторани за свадби

Влатко Зорба
Владата го разгледа и го усвои Извештајот за реализација на Програма за поддршка на угостителскиот сектор во Република Северна Македонија во рамките на економските пакети...
ЕКОНОМИЈА

Ќе се олесни зголемувањето на износот на регресот за годишен одмор за поддршка на вработени во КОВИД кризата

Влатко Зорба
Владата на Република Северна Македонија денеска го утврди текстот на Предлог-законот за изменување на Законот за данокот на добивка со кој се одредуваат непризнаените расходи...
ЕКОНОМИЈА

Влада: Усвоена информацијата за извршување на Буџетот во првиот квартал

Влатко Зорба
Владата на Република Северна Македонија на денешната 62 седница, која се совпадна со 29-тата годишнина од усвојувањето на првиот Буџет на независна Република Македонија во...
ЕКОНОМИЈА

Битиќи: Посветени сме на стимулирање на младите лица да создаваат подобра иднина, за себе и за државата

Влатко Зорба
Заменикот на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, на покана на невладината организација „Рацио”, денес учествуваше...
ЕКОНОМИЈА

Работодавачите и Владата ги надгласаа работниците за висината на минималната плата

Влатко Зорба
Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) соопшти дека на денешната седница на Економско – социјалниот совет (ЕСС), прв пат, за потребата од усогласување на минималната...
ЕКОНОМИЈА

Меморандум за соработка со Bechtel&Enka за изградба на автопатските делници Тетово – Гостивар – Букојчани, Требеништа – Струга – Ќафасан и Прилеп – Битола

Влатко Зорба
Владата денеска го одобри текстот на Меморандумот за разбирање помеѓу компаниите Бехтел&Енка (Bechtel&Enka) и Владата на Република Северна Македонија за соработка за проектна подготовка и...
ЕКОНОМИЈА

100.000.000 денари за „Тутунски комбинат” за откуп на вишокот тутун

Влатко Зорба
На денешната седница е донесена одлука за исплата на 100.000.000 денари од Програмата за справување со КОВИД-19 од Буџетот на Република Северна Македонија на „Тутунски...
ЕКОНОМИЈА

Влада: Преку фискалниот импулс од 704 милиони евра ублажен е падот на економската активност

Влатко Зорба
На денешната владина седница е усвоена информацијата за статусот на реализација на економски мерки за справување со КОВИД-19 што ја презентираше Министерството за финансии. Според...
ЕКОНОМИЈА

Започна постапката за законска гаранција за 100.000.000 евра од ЕИБ за мали и средни претпријатија

Влатко Зорба
Владата денеска го утврди текстот на Предлог-законот за гаранција на Република Северна Македонија на обврските по Финансискиот договор за одговор на Северна Македонија на КОВИД-19....
ЕКОНОМИЈА

Влада: Фискалната политика имаше значително влијание кон ублажување на негативните последици на пандемијата врз доходот и потрошувачката

Влатко Зорба
Владата на Северна Македонија на 58-та седница што се одржа вечерва ја разгледа и усвои Информацијата за статусот на реализација на економски мерки за справување...
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!