Таг : Права

ЕКОНОМИЈА

Работниците се потребни и по завршување на кризата, апел да внимаваат што потпишуваат

Целосно или делумно прекинатото производство во дел од фабриките во индустријата и затворените угостителско-туристички објекти поради коронакризата ги доведуваат во прашање работните места на илјадници...
АНАЛИЗИ

Корона во Југоисточна Европа: Карантин за владеење на правото

Влатко Зорба
Во време на епидемија, општеството мора да прифати огромни ограничувања на јавниот живот. Ова е случај со кризата со коронавирусот. Забрана за контакти, излегување и...
ЕКОНОМИЈА

ССМ: По прогласување на вонредна состојба, работниците имаат право на платен одмор

По прогласувањето на вонредна состојба на територијата на целата држава, согласно Општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството, работниците имаат право на...
МАКЕДОНИЈА

Запознајте ги Македонките кои цел живот се жени во машка професија

Берта Китинска
На овие дами не им пречи тоа што здолништето треба да го заменат со униформи , а високите потпетици со ниски чевли. Овие Македонки ги...
МАКЕДОНИЈА

На лицата без лични документи законски им обезбедуваме права како на сите други, изјави Шкријељ

Stefanija Kuzmanovska
Го решаваме долгогодишниот проблем на лицата без лични документи. Со Законот за неевидентирани лица во матична книга на родени, што го усвои Собранието, обезбедена е...
МАКЕДОНИЈА

Вратени дел од правата на администрацијата со потпишување на колективниот договор

Stefanija Kuzmanovska
Флексибилно работно време, исплата на регрес за годишен одмор, дневници за службено патување, платено отсуство заради лични и семејни околности, плата за време на годишен...
МАКЕДОНИЈА

Младите имаат ниско ниво на информираност за своите работни права

Ивана Рамаданова
Високи 70 проценти имаат ниско или многу ниско ниво на информираност за своите права, покажува истражувањето спроведено во Србија, Северна Македонија, Босна и Херцеговина и...