СТАНДАРД life

ССМ

ЕКОНОМИЈА

ССМ: Работодавачи спречуваат работници да се вакцинираат во термините кои им се определени во работните денови

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) укажува на сериозноста на зголемениот број на пријави од работници дека несовесните работодавачи ги попречуваат да се вакцинираат во...
ЕКОНОМИЈА

Димовски: Голем дел од обраќањата за прекршување на работничките права  се од работници кои не се синдикално организирани

Соочен со се поголем број пријави за сериозни прекршувања на работничките права, Сојузот на синдикати на Македонија се соочува со парадоксална ситуација кога поради здравствената...
ЕКОНОМИЈА

ССМ: Ковид-19 да се признае како професионално заболување за сите работници

Влатко Зорба
Појавата на пандемијата COVID-19 ја одбележа 2020 година и предизвика последици кои досега биле непознати на глобално ниво. Сите држави вклучително и нашата, институциите на...
ЕКОНОМИЈА

СИНДИКАЛЕН МАРШ за 1.мај под мотото „ЗДРУЖЕНИ СО ИСТА ЦЕЛ!“

Влатко Зорба
Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) соопшти дека ќе го одбележи Меѓународниот ден на трудот, 1.мај во услови на здравствената криза, предизвикана од коронавирусот КОВИД-19,...
ЕКОНОМИЈА

Мобилна апликација за пријавување на прекршени работнички права

Влатко Зорба
Сојузот на синдикати на Македонија денеска презентираше мобилна апликација која на работниците и граѓаните им овозможува преку користење на своите мобилни телефони да пријават прекршување...
ЕКОНОМИЈА

ССМ: Работодавачите од угостителскиот сектор да не ги манипулираат работниците

Влатко Зорба
Во текот на вчерашниот ден во јавноста беа пласирани информации дека најголем дел од угостителите денеска ги одјавиле работниците, на што како синдикат најосторо реагираме....
ЕКОНОМИЈА

ССМ не се согласува правото недела да биде неработен ден да се уредува и со Законот за трговија

Влатко Зорба
Сојузот на синдикати на Македонија не се согласува со предлогот на Министерството за труд и социјална политика, правото недела да биде неработен ден, да се...
ЕКОНОМИЈА

Работодавачите и Владата ги надгласаа работниците за висината на минималната плата

Влатко Зорба
Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) соопшти дека на денешната седница на Економско – социјалниот совет (ЕСС), прв пат, за потребата од усогласување на минималната...
ЕКОНОМИЈА

ССМ не е консултиран за одложувањето на мерката „Недела неработен ден“

Влатко Зорба
ССМ остро реагира на последната изјава на Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска објавена во медиумите, за одложување на донесување на законските одредби...
ЕКОНОМИЈА

ССМ и КСС: Исклучително важен е заедничкиот настап при подготовка на новиот Закон за работни односи

Влатко Зорба
Претседателот на Сојуз на синдикатите на Македонија, Дарко Димовски и Претседателот на Конфедерација на слободни синдикати на Македонија (КСС), Благоја Ралповски придружувани од Јаким Неделков,...