СТАНДАРД life

Ковид-19

КОМПАНИИ

На секој втор човек во светот му се намалени приходите поради пандемијата

На секое второ лице во светот му се намалиле приходите поради пандемијата на коронавирусот, а луѓето во сиромашните земји се особено погодени со загуба на...
ЕКОНОМИЈА

ССМ: Ковид-19 да се признае како професионално заболување за сите работници

Влатко Зорба
Појавата на пандемијата COVID-19 ја одбележа 2020 година и предизвика последици кои досега биле непознати на глобално ниво. Сите држави вклучително и нашата, институциите на...
КОМПАНИИ

ЕУ позајмува 800 милијарди евра за економско закрепнување од Ковид-19

Влатко Зорба
Европската унија се подготвува да позајми 800 милијарди евра до 2026 година за реализација на фонд за закрепнување од економските последици од пандемијата на коронавирус,...
ЕКОНОМИЈА

Иницијатива до Уставен: 100% плата за сите работници заболени од корона

Влатко Зорба
Македонското здружение за заштита при работа (МЗЗПР) покрена иницијатива до Уставниот суд за утврдување на уставноста на точка 408 од Правилникот за професионални заболувања, односно...
КОМПАНИИ

Поради нападите од ЕУ, „АстраЗенека“ ги качува цените на вакцините?

Влатко Зорба
Британско-швајцарската фармацевтска компанија „АстраЗенека“ може да ги зголеми цените на вакцината против „Ковид-19“ и да се откаже од одлуката да не профитира од неа поради...
КОМПАНИИ

100 милиони работници ќе треба да бараат нова работа во западните земји

Влатко Зорба
Промените што ги донесе панемијата на коронавирус на глобалниот пазар на труд, исто така, ќе значат дека стотици милиони луѓе во западните земји ќе мораат...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Мојсоска Блажевски: Да воспоставиме систем за привлекување на инвеститори кој е предвидлив и стабилен и да ја намалиме корупцијата

Влатко Зорба
Извршниот директор на „Македонија 2025“, Никица Мојсоска Блажевски не го го споделува оптимизмот на Владата дека планот „Шанса за сите“ ќе значи справување со вкупниот...
АНАЛИЗИ

Дали туристичката индустрија ја гледа светлината на крајот од тунелот или сепак тоа е воз?

Влатко Зорба
За туристичката индустрија, ова е многу нервозен период. По очајот од минатата пролет, умерениот оптимизам од минатото лето и неверувањето дека пандемијата повторно се влошува...
ЕКОНОМИЈА

Со оперативниот план за вработување, сите кои изгубиле работа поради Ковид, ќе се вратат назад на пазарот на трудот

Влатко Зорба
Заменикот на Претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, гостуваше во емисијата „Утрински брифинг”, на Слободна ТВ,...
АНАЛИЗИ

Богатите земји повлекоа 18 трилиони долари заеми во 2020 година… и не се грижат како ќе ги вратат

Влатко Зорба
Владите во богатите земји позајмија 18 трилиони долари од пазарите во 2020 година, поставувајќи историски рекорд. Каматните стапки се исто така на историски ниски нивоа...