СТАНДАРД life

Каматни стапки

АНАЛИЗИ

Страшниот дух на инфлацијата кружи низ светот, ќе мора да се навикнеме на порастот на цените

Влатко Зорба
Не е изненадувачки ако цените ненадејно растат по закрепнувањето на економијата по пандемијата, но ако на тоа се додадат „бесплатни пари“ и големи државни пакети...
КОМПАНИИ

ММФ: Каматните стапки ќе растат

Претседателот на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) Кристалина Георгиева изјави дека е потребно многу внимателно да се повлече политичката поддршка дадена во борбата против пандемијата на...
КОМПАНИИ

LIBOR заминува во историја, централните банки треба да се подготват

Влатко Зорба
Британскиот финансиски регулатор (FCA) потсети дека часовникот отчукува за Лодноската меѓубанкарска каматна стапка (LIBOR) на крајот на 2021 година и ги повика пазарите да го...
АНАЛИЗИ

Богатите земји повлекоа 18 трилиони долари заеми во 2020 година… и не се грижат како ќе ги вратат

Влатко Зорба
Владите во богатите земји позајмија 18 трилиони долари од пазарите во 2020 година, поставувајќи историски рекорд. Каматните стапки се исто така на историски ниски нивоа...
АНАЛИЗИ

Кои се плановите на водечките централни банки за 2021 година?

Влатко Зорба
Водечките централни банки ќе продолжат да ја одржуваат својата ултра стимулирачка монетарна политика, и покрај очекувањата за забрзување на глобалниот економски раст. Ниту една од...