СТАНДАРД life

Георгиева

КОМПАНИИ

ММФ: Каматните стапки ќе растат

Претседателот на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) Кристалина Георгиева изјави дека е потребно многу внимателно да се повлече политичката поддршка дадена во борбата против пандемијата на...
КОМПАНИИ

ММФ: Растот на светската економија е поголем од очекуваниот

Влатко Зорба
Директорката на Меѓународниот монетарен фонд, Кристалина Георгијева, денес на состанокот во Вашингтон изјави дека изгледите за глобален економски раст станаа пореални од јануари, благодарение на...
ЕКОНОМИЈА

Директорката на ММФ на средба со Бежоска: НБ има витална улога во ублажувањето на влијанието на кризата

Влатко Зорба
„Народната банка има витална улога во ублажувањето на влијанието на кризата и обезбедувањето економска и финансиска стабилност. Вашите професионалност и независност се од клучно значење.“...
КОМПАНИИ

Георгиева сака дополнителни 650 милијарди долари за борба против пандемијата

Влатко Зорба
Извршната директорка на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) рече дека ќе предложи дистрибуција на нови права на ММФ за специјални повлекувања (СДР) еквивалентни на 650 милијарди...
КОМПАНИИ

Георгиева: Пандемијата ќе ја зголеми нееднаквоста во Европа

Влатко Зорба
Новата пандемија на коронавирус, најверојатно, ќе го прошири јазот во богатството на Европа, освен ако политичарите не помогнат да се стави крај на здравствената криза,...
КОМПАНИИ

Георгиева: Меѓу финансиските лидери на Г7 има договор за стимулации и вакцини

Влатко Зорба
Финансиските лидери на земјите од Г-7 се согласуваат за голем број прашања – од фискални стимулации до поддршка за сиромашните земји, изјави управниот директор на...
КОМПАНИИ

ММФ ги повика богатите земји да обезбедат повеќе ресурси за сиромашните

Влатко Зорба
Шефот на ММФ, Кристалина Георгиева, ги повика развиените економии да обезбедат повеќе ресурси за земјите со ниски примања, предупредувајќи дека „големиот јаз“ во глобалниот раст...
КОМПАНИИ

Шефицата на ММФ им порача на Владите ширум светот „да трошат колку што можат“

Влатко Зорба
Владите ширум светот треба да трошат повеќе за да помогнат во заживување на економијата потресена од пандемијата, изјави директорката на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина...