СТАНДАРД life

Работодавачи

ЕКОНОМИЈА

Работодавачите и Владата ги надгласаа работниците за висината на минималната плата

Влатко Зорба
Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) соопшти дека на денешната седница на Економско – социјалниот совет (ЕСС), прв пат, за потребата од усогласување на минималната...
ЕКОНОМИЈА

Работодавачи: Да се стават државните интереси над партиските кога станува збор за работниците

Влатко Зорба
Најавата дека законот за субвенционирање на февруарската и мартовската плата е ставен како една од точките на дневен ред на собраниската седница на 23 март...
ЕКОНОМИЈА

Работодавачи: Неработењето во недела негативно ќе влијае врз продуктивноста и конкурентноста, можни се и отпуштања

Влатко Зорба
Прогласувањето на неделата за неработен ден ќе предизвика финансиски загуби во одредени сектори, ќе ја намали продуктивноста и конкурентноста на компаниите и ќе ги принуди...
КОМПАНИИ

Работодавачите во Црна Гора против зголемување на минималната плата

Влатко Зорба
Сојузот на работодавачи на Црна Гора (СРЦ) бара повлекување на Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за работни односи, кој предвидува зголемување на...
ЕКОНОМИЈА

„Недела неработен ден“ е законско решение за постигнување социјална рамноправост и заштита на работничките права

Влатко Зорба
На денешната седница на економско социјалниот совет се разгледуваше драфт текстот за законското решение за „недела неработен ден“. Трипартитниот дијалог ја потврди намерата на Владата...
ЕКОНОМИЈА

Работодавачи: Не постои начин на кој помошта во плати може директно да се уплати на сметка на работниците

Влатко Зорба
Продолжување на финансиската помош во идните 2-3 месеци. Ова е прво на листата на барања со кои работодавачите до средината на следната недела ќе излезат...
КОМПАНИИ

На 11.954 работодавачи им е исплатена финансиска поддршка за исплата на плата во октомври

msp-admin
Управата за јавни приходи известува дека досега се одобрени 13.696 Барања за финансиска поддршка за исплата на плати за вработени за месец октомври 2020 година,...
КОМПАНИИ

650.000 БРИТАНЦИ СТАНУВААТ ТЕХНОЛОШКИ ВИШОК: Работодавачите бараат помали придонеси

msp-admin
Велика Британија е на пат да забележи најголем пораст на технолошки вишок на вработени во последните 30 години во втората половина на 2020 година, според...
КОМПАНИИ

Од денеска работодавачите може да поднесуваат барања за финансиска поддршка за мајската плата

msp-admin
Од денеска до 7 јуни работодавачите може да поднесуваат барања за финансиска поддршка за исплата на плата за мај 2020 година, а до 5 јуни...
ЕКОНОМИЈА

Кои се правата и обврските на работниците и работодавачите во постапка за технолошки вишок?

Stefanija Kuzmanovska
Како работодавачите правилно да ја спроведат постапката за откажување на договорот за вработување од деловни причини, согласно најновите измени на Законот за работни односи? Откажувањето...