СТАНДАРД life

УЈП

ЕКОНОМИЈА

На 31 мај истекува рокот за потврда или корекција на Годишната даночна пријава

На 31.05.2021 година истекува законскиот рок за потврда или корекција на Годишната даночна пријава (ГДП) за доходот кој е остварен во текот на 2020 година....
ЕКОНОМИЈА

Барањето за исплата на плати за февруари и март поставено на платформата на УЈП

Влатко Зорба
Барањето за финансиска поддршка за исплата на плати на работниците за февруари и март 2021 година „образец БФП-ИП/3″ е поставено на платформата на УЈП е-даноци...
ЕКОНОМИЈА

Битиќи на средба со Лукаревска: УЈП е еден од најважните столбови на економијата

Влатко Зорба
Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи и директорката на Управата за јавни приходи, Сања...
ЕКОНОМИЈА

УЈП: Годишните даночни пријави за 2020 година да се потврдат или корегираат најдоцна до 31 мај

Влатко Зорба
Од УЈП денес информираа дека годишните даночни пријави за 2020 година може да се проверат преку кориснички профил на „е-Персонален данок“ и дека потврда или...
ЕКОНОМИЈА

За 29,5 % повисока наплата кај данокот на додадена вредност во однос на март 2020 година

Влатко Зорба
Управата за јавни приходи во март бележи повисока наплата кај данокот на личен доход и данокот на додадена вредност, а пониска наплата има само кај...
ЕКОНОМИЈА

Лукаревска: 10,7% од работодавачите не исплатиле плата за февруари

Влатко Зорба
Дури 10,7% од работодавачите не исплатиле плата за февруари, изјави денеска на прес конференција, директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска. Според последните податоци...
ЕКОНОМИЈА

Лукаревска: Започнати се контроли кај работодавачите кои ја злоупотребиле финансиската помош

Влатко Зорба
Директорката на управата за јавни приходи Сања Лукаревска денеска на прес конференција изјави дека работодавачите и физичките лица кои вршат самостојна дејност, кои го искористија...
ЕКОНОМИЈА

УЈП започна со доставување на Годишната даночна пријава за данок на личен доход

Влатко Зорба
Управата за јавни приходи (УЈП) соопшти дека е започната активноста за генерирање и доставување на Годишна даночна пријава за утврдување на данок на личен доход...
ЕКОНОМИЈА

Оние кои не доставиле комплетно барање за финансиска поддршка, може тоа да го направат до 31 март

Влатко Зорба
Управата за јавни приходи известува дека сметководителите, физичките лица кои вршат самостојна дејност, како и работодавачите кои го искористиле правото на финансиска поддршка за справување...
ЕКОНОМИЈА

УЈП објави листа на должници: Вкупниот нето долг намален за 3,5 милиони евра

Влатко Зорба
Управата за јавни приходи (УЈП) ја објави најновата листа на должници за долгови доспеани до 30.11.2020 и неплатени до 28.02.2021 година по основ на ДДВ,...