Стандард

УЈП

ЕКОНОМИЈА

УЈП: Во тек е исплатата на поврат на данок на личен доход на земјоделците

Влатко Зорба
Управата за јавни приходи соопшти дека во тек е исплатата на поврат на данок на личен доход на земјоделците кои во текот на 2019 година...
ЕКОНОМИЈА

Во јануари реализирани 97,02 осто од планираните приходи по основ на даноци

Влатко Зорба
Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска одговорајќи на новинарско прашање соопшти дека планираните приходи за јануари 2021 година изнесувале 6,521 милијарда денари и...
ЕКОНОМИЈА

Лукаревска: Контроли на 60 фирми кои земале државна помош, а не исплатиле плати

Влатко Зорба
„Од страна на УЈП во декември 2020 и јануари 2021 година извршени се контроли кај 60 даночни обврзници“, изјави директорката на УЈП, Сања Лукаревска на...
ЕКОНОМИЈА

Започна исплатата на средствата од МојДДВ за последното тримесечје од 2020 година

Влатко Зорба
Управата за јавни приходи соопшти дека е започнат процесот на исплата на паричните средства од МојДДВ за последното тримесечје од 2020 година, согласно Законот за...
ЕКОНОМИЈА

306 работодавачи не ја исплатиле платата на 992 вработени, а земале финансиската поддршка од 16.305.020,00 денари

Влатко Зорба
На денешната прес-конференција директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска информираше за неисплатените плати од страна на компаниите кои земале финансиска поддршка. Со состојба...
ЕКОНОМИЈА

Лукаревска: Компаниите имаат законска обврска да ја исплатат државната помош, во спротивно следуваат санкции

Влатко Зорба
Компаниите немаат никаква можност да не ја исплатата државната помош за исплата на минимална плата, како поддршка за полесно справување со последиците предизвикани од коронавирусот,...
ЕКОНОМИЈА

УЈП ќе одржи е-аукција, на „мени“ недвижен имот, возила, булдужер…

Влатко Зорба
Управата за јавни приходи на е-аукција закажана за 29 јануари ќе понуди на продажба возила, машини и деловен простор запленети по основ на неплатени давачки....
ЕКОНОМИЈА

Вкупните даночни приходи во 2020 година се реализирани во износ од 189,8 милијарди денари

Влатко Зорба
„Минатата 2020 година ни покажа дека инклузивното креирање на политиките и водењето грижа за потребите на луѓето, носат стабилност и раст на економски план. И...
ЕКОНОМИЈА

Ќе се обелодени списокот на фирмите кои ја злоупотребија финансиската помош на државата

Влатко Зорба
Во текот на денешниот ден се очекува, УЈП да го објави конечниот список на фирмите кои ја добиле државната помош, а истата не ја исплатиле...